Gledaj slobodno

“Umbrella” traži hitnu reakciju policije zbog prijetnji Franji Šarčeviću

“Umbrella” oštro osuđuje ozbiljne prijetnje koje su posljednjih dana upućene Franji Šarčeviću

SARAJEVO – Mreža nezavisnih istraživačkih medija “Umbrella”, koje okuplja 13 medija, oštro osuđuje ozbiljne prijetnje koje su posljednjih dana upućene Franji Šarčeviću, predavaču na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, uredniku online portala Prometej i kolumnisti Fokusa.

Uvrede kojima je izložen su nedopustivi i prijetnje treba shvatiti iznimno ozbiljno i ugrožavajuće po sigurnost i život Šarčevića i njegove porodice. Poruke “E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore”, “Dolazim da ga uklonim sa fakulteta. Ovakvi neće predavati našoj djeci” i “Ovo je profesor na PMF. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju njegovati” ne mogu se i ne smiju tumačiti na drugačiji način i zahtijevaju hitnu reakciju.

Posebno zabrinjava što je autor ovih komentara u kojima se poziva na mržnju, linč i protjerivanje sa posla osoba koja obnaša političku funkciju u BiH, a radi se o Admiru Mujanoviću, odbornik Opštinskog vijeća Skuptšine opštine Hadžići. Žalosno je što su se takvom narativu, organiziranoj hajki i huškanju priključili i pojedini mediji koji bi trebali braniti slobodu mišljenja i izražavanja umjesto što manipuliraju izrečenim stavovima.

Povod za napad bio je Šarčevićev autorski tekst pod nazivom „Još jedan besmisleni Dan nezavisnosti“, te kritika upućena gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić zbog njene objave fotografije s djetetom u maskirnoj uniformi i sa zelenom beretkom na glavi.

Ovo, nažalost, nije prvi put da se Šarčević našao na udaru online nasilja, govora mržnje, medijske hajke i prijetnji zbog kritičkog pisanja o aktuelnim dešavanjima u BiH i javno iznesenih stavova koji su, slučajno ili namjerno, ponovo pogrešno protumačeni i iskorišteni u dnevno-političke svrhe.

Stoga, Udruženje Umbrella poziva policijske i pravosudne organe na hitnu reakciju, te očekuje da zaštite Šarčevića i sankcioniraju odgovorne. Umbrella

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH