Gledaj slobodno

Odbijen veto Kluba Bošnjaka na kriminalizaciju klevete u Srpskoj

Vijeće naroda RS nije postiglo saglasnost na Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na sporni zakon

BANJALUKA – Veto koji je Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS podnio na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim se kriminalizuje kleveta u Srpskoj je odbijen.

Naime, Vijeće naroda RS nije postiglo saglasnost na Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na sporni zakon, a predmet sada upućen Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata, koja će se o istom očitovati već sutra, na sjednici koja je zakazana za 11 časova.

Ako i tu ne bude saglasnosti, o uloženom vetu i zakonu konačnu odluku će donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

Armin Hamzić, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS kazao je za “Nezavisne novine” da je amandman koji je uložio taj klub glatko odbijen.

“Pet delegata Bošnjaka je bilo za ovaj amandman, odnosno bilo je protiv ovog zakona u ovakvoj formi. U Klubu Srba troje je bilo suzdržano, a svi ostali su bili protiv naše apelacije. Nedostajao je samo jedan delegat u Klubu Bošnjaka, ostali delegati su bili prisutni”, rekao je on, te dodao da ne očekuje da će se po ovom pitanju nešto promijeniti ni nakon sutrašnje sjednice zajedničke komisije.

“Sudeći po ovom danas, ne očekujem da će biti ikakvog dogovora i do zajedničke riječi. Ustavni sud će odlučivati o zakonu”, naveo je Hamzić.

Delegat istog Kluba Alija Tabaković, kazao je da se spornim zakonom ograničavaju ljudske slobode, te da to u konačnici može koštati Bosnu i Hercegovinu u napredovanju ka Evropskoj uniji i njenim Evroatlanskim integracijama

“Ukoliko država bude stagnirala, a sigurno hoće ovim zakonom, onda će ispaštati svi građani u Bosni i Hercegovini, pa samim tim i Bošnjaci”, kazao je Tabaković

Ljubiša Krunić, deleget Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda istakao je da je ovo

anticivilizacijski i sraman zakon, te da je ovo udar na slobodu govora i mišljenja svih naroda i građana Republike Srpske.

“Ako ovaj zakon stupi na snagu svako ko slobodno misli i ukaže na neku anomaliju u društvu može krivično odgovarati”, rekao je Krunić.

Sa navedenim ne slaže predsjedavajuća Vijeća naroda RS Srebrenka Golić. Ona je istakla da se tekst bilo kojeg zakona ne mijenja u Vijeću naroda, te da ta institucija nije mjesto za ovaj amandman.

“Ukoliko neko smatra da su ovim zakonskim odredbama povrijeđene Evropske konvencije o ljudskim pravima, zatim ukoliko je povrijeđena ustavnost i zakonitost, to nije vitalni nacionalni interes, tada bi trebalo apelacijom djelovati prema Ustavnom sudu, dokazati da je to povrijeđeno, gdje je sasvim drugi postupak, a ne zaštita vitalnog nacionalnog interesa”, kazala je Golić. Nezavisne novine

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH