Gledaj slobodno

U Banjaluci najavljeni novi protesti zbog kriminalizacije klevete

Dok se priča o deeskalaciji, uskoro bi trebalo i dekriminalizaciji, ali klevete

BANJALUKA – Dok se priča o deeskalaciji, uskoro bi trebalo i dekriminalizaciji, ali klevete. U suprotnom sva priča o kandidatskom statusu BiH do kraja godine mogla bi pasti na popravni i to baš na ovom ispitu.

Sve zemlje članice imaju preporuke da klevetu vrate u građansko pravo, a posebno je istaknuta obaveza država koje žele biti dio Unije da jačaju slobodu izražavanja i slobodu medija. U Banjaluci se na dan zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske 18.jula najavljuju i protesti protiv najnovijih zakonskih rješenja.

“Direktora postavila partija, on postavio komisiju, komisija postavila njegovu ćerku na rang listu iznad mene, alo studirala sa mnom, jedva završila. A ti Maljkoviću u Sloveniju. Ili u zatvor? Maljkoviću, traži te upravnik. Ej, možda te prebace u Sloveniju, heheh…”

U kratkom igranom videu, predstavljeno je sve od čega strahuje javnost, a zbog izmjena Krivičnog zakonika RS u koji pojam klevete ulazi na velika vrata. Objašnjavaju ogromnu razliku između građanske parnice i krivičnog gonjenja.

“Sloboda govora nije zločin, ne može to biti krivično djelo. Ne možete zato što nešto kažete ići u zatvor. Zbog same procedure krivičnog postupka vi možete gubiti pet godina svog života na sudovima u RS da bi dokazali da imate pravo na slobodu govora. Ponovo pozivam Vladu RS, poslanike, odustanite od kriminalizacije klevete.Imamo dovoljnon velikih problema u ovom društvu koje treba rješavati”, kaže Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Zbog svega će dio nezadovoljnih na sam dan sjednice Narodne skupštine na protestnu šetnju, prijavili su je uredno policiji. Do zadnjeg ne odustaju da će uvjeriti vlasti da nije vrijeme za ovakav rigorozan zakon. Opravdani interes, koji se navodi uz pojedine članove zakona, nije “javni interes”, a nije ni pravni standard.

“Na koji način i kako će precizno, adekvatno država da definiše i normira takva zabranjena ponašanja. To je problematika i kod iznošenja činjenica iz privatnog života gdje nije razdvojeno šta znači privatni život jedne javne političke osobe, ili funkcionera. Da li ako novinar piše o njegovom članu porodice koji je vezan za javni posao, to više nije sfera privatnog života, to je sfera javnog interesa. Da je ubačena ta odredba javnog interesa, mi ne bismo imali problema da pišemo o temama koje su jako bitne za javnost, javni interes, ali pošto nije usvojena, sve može biti problematično”, kaže Jovana Kisin Zagajac, advokatica.

Zna to i Ljiljana Smiljanić, dugogodišnja novinarka. Svjesna zakonskih začkoljica po cijelo društvo, ali i istraživačko novinarstvo.

“Mi znamo da dosta novinara radi na osnovu toga što dobiju dokumente, sporne ugovore koji pokazuju da je neki zvaničnik zloupotrijebio službeni položaj, ili slično. Sad je upitno da li će takva informacija moći biti , a da taj novinar ne bude krivično odgovoran. Moramo da uzmemo u obzir da postoji nešto što se zove javni interes i da ne možemo da štitimo lične interese, na uštrb javnog interesa. Nečiji posao, položaj ne može da bude važniji od svih ljudi koji doprinose budžetu…”, dodaje Ljiljana Smiljanić, novinarka.

Izmjene Krivičnog zakonika RS u jednom dijelu, mogle bi biti kamen spoticanja države BiH na evropskom stepeništu. Dekriminalizacija klevete, preporuka je i zemljama članicama, a potencijalnim kandidatima biće na stolu u pregovorima.

S obzirom na to da BiH želi kandidatski status u EU, planovi RS po pitanju zakona o kleveti sve bi mogli iskomplikovati i zaustaviti.

Nije poznato da li je o tome na današnjem sastanku visoka evropska zvaničnica Angelina Ajhorst razgovarala sa vlastima Republike Srpske poznato je ipak da su već pojedini građani, pa i novinari na meti, što zakona, što napadača.

Zbog napada na imovinu dvojice novinara (Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića) Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Saše Bunića, a tereti ga za oštećenje tuđe stvari.

N1: Snežana Mitrović 

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH