Gledaj slobodno

Jasmin Mulahusić nastavlja sa targetiranjem novinara, Tužilaštvo šuti

Mulahusić je iznio otvorene prijetnje upućene novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću

SARAJEVO – U jednoj od posljednjih objava Mulahusić je iznio otvorene prijetnje upućene novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću.

Iako je prošli mjesec napisao oproštajnu poruku na Facebook profilu, koja je protumačena kao odlazak sa društvenih mreža, Jasmin Mulahusić, protiv kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) duže vremena vodi istragu zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, u svojim objavama na Facebook profilu nastavio je sa etiketiranjem i targetiranjem bh. novinara.

Meta Mulahusićevih objava su novinari, novinarke i redakcije sa čijim se izvještavanjem Mulahusić ne slaže, uglavnom, iz političkih razloga.

U jednoj od posljednjih objava Mulahusić je iznio otvorene prijetnje upućene novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću, navodeći kako vjeruje da će ih neko sresti i “fino popričati sa njima”, te da je stvar “samo vremena i momenta” kada će se to desiti.

Mediacentar Sarajevo pridružuje se osudama ovakvih otvorenih prijetnji novinarima, i poziva nadležne institucije na konačnu i adekvatnu reakciju na dugogodišnje širenje govora mržnje i prijetnje putem društvenih mreža. Izražavamo podršku kolegi Tomiću, kao našem saradniku, ali i svim kolegama koje je Mulahusić targetirao u svojim objavama samo zato što su radili svoj posao.

Upravni odbor Udruženja BH novinari jutros je u saopštenju pozivao Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti hitno reaguje na širenje govora mržnje i pozive na nasilje prema novinarima Slađanu Tomiću i Danijalu Hadžoviću iza kojih stoje Jasmin Mulahusić i njegovi pratioci na društvenoj mreži Facebook.

“Mulahusić je iznio niz neistina i huškačkih manipulacija o povezanosti porodice novinara Tomića sa Vojskom Republike Srpske i najtežim zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva”, naveli su u saopštenju.

Podsjetili su da Mulahusić “već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže sigurnosnim rizicima Slađana Tomića i druge novinare i novinarke u BiH, a da Tužilaštvo BiH, policija i pravosudne instance uopšteno nisu našle adekvatan pravni i institucionalni odgovor za sankcioniranje Mulahusića i njegovih “FB ratnika”, niti su poduzeli adekvatne mjere zaštite prava i sigurnosti novinara i novinarki”.

Nedopustivo je i indikativno, kako navode, da se istraga protiv Mulahusića vodi više od tri godine bez rezultata, iako su BH novinari, mnogi mediji i novinari dostavili desetine krivičnih prijava sa dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima opasnim po život i profesionalnu sigurnost medijskih djelatnika.

“Mi u BH novinarima nemamo niti jedan razuman i pravno utemeljen odgovor na evidentnu neefikasnost bh. pravosuđa u ovom slučaju, osim da Jasmina Mulahusića od podizanja optužnice i suđenja u BiH štite politički moćnici i njihovi reprezenti u pravosudnim institucijama”, naveli su iz BH novinara.

Stoga su još jednom pozvali Tužilaštvo BiH da se hitno posveti rješavanju „predmeta Mulahusić“ i javnost obavijesti o svom radu.

“Naglašavamo još jednom kako je riječ o osobi koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezu s terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovarnom brzinom”, navode.

Osim toga, pozvali su i nadležne policijske organe da poduzmu adekvatne mjere zaštite kolega Slađana Tomića i Danijala Hadžovića radi prevencije novih sigurnosnih prijetnji.

Krajem marta ove godine BH Novinari su takođe pozivali Tužilaštvo BiH da djeluje povodom napada na društvenim mrežama protiv novinara jer, kako su tada naveli, nepostupanje institucija u ovakvim slučajevima samo dodatno ohrabruje napadače da nekažnjeno prijete i šire govor mržnje.

Tada su naveli da je Linija za pomoć novinarima nadležnim institucijama prijavila je 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje Jasmina Mulahusića protiv novinara i novinarki, a da Tužilaštvo BiH od septembra 2021. vodi istragu. Ipak, Mulahusić nije prestao sa targetiranjem novinara i novinarki.

Iz državnog Tužilaštva su tada za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Mulahusića, ali nisu davali detaljnije informacije.

O Mulahusićevoj huškačkoj politici prema novinarima i novinarkama u izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH za 2022. godinu pisao je i američki State Department.

U izvještaju su podsjetili da su u januaru ove godine generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i novinar Slađan Tomić primili prijetnje putem Facebooka od Jasmina Mulahusića, stanovnika Luksemburga, koji je prijavljen policiji.

Naveli su i da je Mulahusić, koji je 2021. godine bio uhapšen u BiH zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, prijetio i Selmi Fukelj, novinarki Mediacentra Sarajevo, kao i glavnom uredniku Inforadar.ba Almedinu Šišiću. Svi ovi incidenti prijavljeni su policiji.

Meta njegovih online napada su i novinari i novinarke: Al Jazeere Balkans, Televizije N1, Face TV, Radija Slobodna Evropa, kao i freelance novinari, a čije se izvještavanje Mulahusiću ne sviđa, jer ili kritički govore o Stranci demokratske akcije (SDA) ili izvještavaju o opozicionim političkim partijama.

Iako je redakcija Mediacentra Sarajevo ove slučajeve prijavljivala i Facebooku, iz te kompanije je odgovoreno da Mulahusićeve objave ne krše standarde te društvene mreže.

MCOnline

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH