Gledaj slobodno

Zaključali novinare da bi izbjegli pitanja

UNS smatra nedopustivim što su juče novinari bili zaključani u sali

BEOGRAD – Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje i smatra nedopustivim što su juče, nakon predstavljanja programa Digitalna Evropa, novinari bili onemogućeni da postave pitanja učesnicima događaja među kojima je bila i premijerka Ana Brnabić, i to tako što su ih organizatori zaključali u salu dok premijerka, ministar informisanja i predstavnici Evropske unije ne napuste prostorije.

Кako za UNS kaže novinarka Nove TV Žana Bulajić, novinari koji su pratili događaj u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, nakon završetka programa željeli su da premijerki postave pitanja, ali su u tome onemogućeni jer su ih organizatori držali zatvorene u sali kako na hodniku ne bi uspjeli da priđu premijerki.

“Učesnici konferencije izašli su na kraju zvaničnog dela iz sale na svoja vrata, mi novinari smo krenuli da izlazimo na druga vrata kako bismo ih na istom, zajedničkom, hodniku sreli i prišli da postavimo pitanja, ali se odjednom pojavila djevojka iz protokola i zaključala vrata da ne možemo izaći dok premijerka i ostali ne prođu”, kaže Bulajić.

Ona navodi da je novinarima, uz riječi da nisu predviđena pitanja, djevojka iz protokola rekla: “Meni je samo rečeno da sačekate”.

“Čak nam nije, kao što to obično bude, na događaju rečeno da nema postavljanja pitanja. Učesnici su samo sišli sa bine i izašli, tako da smo mi na druga vrata, kao i uvijek, pokušali da krenemo ka njima, ali smo ostali zaključani”, navodi Bulajić.

Ona ističe da joj se “nije nikada desilo da je neko zaključa”.

“Uopšte mi se nikada nije desilo da me neko fizički onemogući da postavim pitanje. Uvijek je praksa da novinari priđu nakon događaja i postave pitanja i oni su znali da ćemo mi to pokušati, samo su sada smislili novi način da nas onemoguće u tome”, rekla Bulajić UNS-u.

UNS podsjeća da niko ne sme da ometa novinare u njihovom radu, da onemogućava prisustvo, snimanje i postavljanje pitanja na javnim događajima, a naročito ne zaključavanjem novinara i ugrožavanjem slobode kretanja.

Udruženje novinara Srbije

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH