Gledaj slobodno

BH novinari: Zašto Tužilaštvo BiH ne podiže optužnicu protiv Jasmina Mulahusića?

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Tužilaštvo BiH da reaguje na širenje govora mržnje i pozive na nasilje

SARAJEVO – Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) da u okviru svojih nadležnosti HITNO i bez ikavih rezervi reaguje na širenje govora mržnje i pozive na nasilje prema novinarima Slađanu Tomiću i Denijalu Hadžoviću iza kojih stoje Jasmin Mulahusić i njegove pratilace na društvenoj mreži Facebook.

Jasmin Mulahisć, državljanin Luksemburga porijeklom iz BiH, u svojoj posljednjoj objavi na Facooboku ponovo je etiketirao i targetirao novinare Slađana Tomića i Denijala Hadžovića, iskazujući uvjerenje kako je „samo pitanje vremena“ kada će neko „sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima“. Također, Mulahusić je iznio niz neistina i huškačkih mapulacija o povezanosti porodice novinara Tomića sa Vojskom Republike Srspke i najtežim zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva.

Upravni Odobor BH novinara podsjeća kako Jasmin Mulahusić već godinama verbalno zlostavlja, prijeti i izlaže sigurnosnim rizicima Slađana Tomića i druge novinare/ke u BiH, a da Tužilaštvo BiH, policija i pravosudne instance uopšte nisu našle adekvatan pravni i institucionalni odgovor za sankcioniranje Mulahisića i njegovih „FB ratnika“, niti su poduzeli adekvatne mjere zaštite prava i sigurnosti novinara/ki.

Za Upravni odbor BH novinara je nedopustivo i indikativno da se istraga protiv Jasmina Mulahisića vodi više od tri godine bez rezultata, iako su BH novinari, mnogi mediji i novinari/ke dostavili desetine krivičnih prijava sa dokazima o prijetnjama, pozivanju na nasilje, uvredama na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, govoru mržnje i drugim krivičnim djelima opasnim po život i profesionalnu sigrnost medijskih djelatnika/ca.

Mi u BH novinara nemamo ni jedan razuman i pravno utemeljen odgovor na evidentnu neefikasnost bh.pravosuđa u ovom slučaju, osim da Jasmina Muhasića od podizanja optužnice i suđenja u BiH štite politički moćnici i njihovi reprezenti u pravosdnim institucijama!

Zbog svega navedenog, Upravni odbor BH novinara još jednom javno zahtijeva od Tužilaštva BiH da se URGENTNO posveti rješavanju „predmeta Mulahisić“ i javnost obavijesti o svom radu. Naglašavamo još jednom kako je riječ o osobi koju je Tužilaštvo BiH ranije dovodilo u vezi sa terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovarnom brzinom.

Istovremeno, BH novinari pozivaju i nadležne policijske organe da poduzmu adekvatne mjere zaštite kolega Slađana Tomića i Denijala Hadžoviću radi prevencije novih sigurnosnih prijetnji.

Upravni odbor Udruženja BH novinari

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH