Gledaj slobodno

Reakcije na usvojene izmjene KZRS: Uvod u otvorenu represiju

Predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta, što je izazvalo brojne negativne reakcije.

Upravni odbor Vijeća za štampu BiH saopštio je da se ovim direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.

„Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini upozorava nadležne da su predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. BiH treba preduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je u izmjenama izostavljen pojam „javni interes“ koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

„Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika“, navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Vijeće za štampu i online medije u BiH bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja.

„Novinari i urednici svakodnevno nam se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagovanja ili demantija, što je takođe zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Enormno visoke kazne, koje su predviđene izmjenama zakona u RS, doprinijeće cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima“,naglašava se u saopštenju.

Vijeće je pozvalo sve aktere političke scene u Republici Srpskoj i novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.

TI BiH: Javna rasprava može biti iskorištena samo za povlačenje spornih odredbi
Reagovao je i Transparency International koji je naveo da je usvajanje Nacrta izmjena Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda uvod u otvorenu represiju.

„Uprkos brojnim upozorenjima i argumentovanim kritikama novinara, organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice, uključujući i reakcije izvjestilaca Ujedinjenih nacija, Evropske uniju, OSCE-a, Vijeća Evrope i brojnih drugih, vladajući režim usvajanjem Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, uz kršenje procedura kojim se propisuje način pripreme zakona, potvrđuje opasne namjere da stvori zakonske pretpostavke za otvorenu represiju drakonskim kažnjavanjem građana zbog iznesenih stavova i mišljenja“, navodi TI u saopštenju.

Nakon što je stvorena atmosfera linča orkestrirana sa najvišeg vrha izvršne vlasti u kojoj su mete progona bili novinari i aktivisti, dodaju u TI, usvajanjem nacrta KZ RS, potvrđuje se spremnost da se ide korak dalje u procesu beskrupuloznog i sistematskog gušenja prava i sloboda.

Navode da su izmjene zakona sporne i sa proceduralnog aspekta, odnosno njihove legalnosti kao i sa suštinske strane u smislu njihove legitimnosti odnosno javnog interesa.

„Suštinski su predviđene izmjene višestruko sporne i opasne, osim što su neusaglašene sa postojećim zakonskim okvirom, drakonskim kaznama dodatno će se stvoriti atmosfera straha od iznošenja kritike na rad vlasti. Uvođenje slobode govora u domen razmatranja u krivičnom postupku, stvoriće brojne prepreke za rad medijskih kuća u cijeloj BiH, ali će uticati i na slobodu svakog građanina da javno govori ili iznosi bilo kakve informacije i stavove“, dodaje se u saopštenju.

Naglašavaju da odredbe kojim se u KZ RS uvode krivična djela protiv povrede časti i ugleda, ne mogu biti popravljene i unaprijeđene javnom raspravom, te je jedini način da se one potpuno izbrišu.

„Fingiranje javne rasprave isključivo je u funkciji stvaranja privida učešća javnosti u donošenju odluka. Stoga pozivamo predlagače da povuku predloženo rješenje te napominjemo da javna rasprava može biti iskorištena samo za povlačenje spornih odredbi jer svaka kriminalizacija klevete predstavlja veliki korak nazad u zaštiti slobode izražavanja“, poručuju iz Transparency Internationala.

Capital

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH