Gledaj slobodno

Novi zakoni u RS predstavljaju udar na novinare

U Banjaluci su boravili predstavnici evropske mreže koja prati kršenja medijskih sloboda

BANJALUKA – Ovih dana u Banjaluci su boravili predstavnici evropske mreže koja prati i reaguje na slučajeve kršenja medijskih sloboda i napada na novinare Media Freedom Rapid Response.

Tokom dva dana u Banjaluci, sastali su se sa novinarima i predstavnicima novinarskih udruženja, te sa predstavnicima vlasti u Narodnoj skupštini RS, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Tema sastanaka bili su prije svega novi zakoni koji su usvojeni ili su u pripremi u Republici Srpskoj, a tiču se vraćanja klevete u Krivični zakon, te zakona o “stranim agentima”.

Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara, kaže da je vrlo dobro upoznata sa problemima sa kojima se novinari u Republici Srpskoj suočavaju u smislu kriminalizacije klevete, ali i zakona o nevladinim organizacijama, odnosno “stranim agentima”.

“Ja osobno, ali i kao organizacija, već smo nekoliko puta naglasili da smatramo da je to pritisak i udar na novinarske slobode. Taj stav iznijeli smo danas i u Skupštini. Ja sam rekla da ovi zakoni otvaraju mogućnost pritiska putem SLAPP tužbi i iscrpljivanja novinara i novinarki u našim medijskim okruženjima.”

Nakon sastanka sa presjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem i predsjednikom kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igorom Žunićem, Sever je izjavila za medije da je delegacija stranih novinara ponudila saradnju i stručnu pomoć vlastima u RS u iznalaženju najboljih zakonskih rješenja za regulisanje oblasti medija.

Dogovoreni su i konkretni koraci.

“Jedan od konkretnih zaključaka sastanka je da će predstavnici vaših vlasti sa predstavnicima naših organizacija analizirati učinke zakona u RS nakon perioda od godinu dana. Mi smo ponudili da ćemo predložiti bolja rješenja u skladu sa preporukama i Evropske komisije, da se ide ka dekriminalizaciji klevete, jer je neuptino da je to je pritisak na rad novinara.”

Delegacija novinara nije se sastala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, uprkos činjenici da je upravo on glavni donosilac odluka.

“Nismo se sastali sa Miloradom Dodikom iako smo poslali službeni poziv i telefonirali smo, pokušavajući naglasiti kako je cilj našeg posjeta dijalog. Mi želimo razgovarati. Ovdje su predstavnici brojnih uglednih organizacija i nadali smo se da ćemo imati priliku razgovarati s njim. Ja sam svjesna toga što ste rekli da je on taj koji donosi odluke u RS. Nažalost, nije našao vremena za nas”, kazala je predsjednica Evropske federacije novinara.

Povodom najnovijih američkih sankcija, Milorad Dodik je izjavio da sankcije dolaze zbog “laži novinara i opozicionara u RS”, jer, kako je rekao, “američki ambasador u BiH sluša laži novinara i opozicije”. Najavio je da “to neće više moći”, što se može protumačiti kao nova prijetnja novinarima i političkim neistomišljenicima.

Na pitanje novinara da komentariše ove izjave, Sever je rekla da je narativ političara sa naših prostora, ali i šire, da su za sve krivi novinari i novinarke koji rade svoj posao, a njihov posao je da prenose informacije.

“Niti su krivi za sankcije Dodiku, niti za bilo šta za šta ih političari optužuju. Novinari prenose poruke i nastaviće se baviti novinarstvom. Nadam se da ćemo im kao predstavnici jakih organizacija pomoći. Političari na ovim prostorima, a i šire, moram reći, izmjenom zakonodavstava pokušavaju uništiti novinarski rad. Ja vjerujem da ćemo ih solidarnošću zajedno spriječiti i osigurati da nastavite slobodno i pošteno raditi svoj posao”, kazala je Sever.

Frane Maroević iz Međunarodnog instituta za medije (International Press Institute) iz Beča, kaže da je, osim zakonskih rješenja koja su problematična, veoma važna tema bezbjednosti novinara, o kojoj je bilo riječi na sastancima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu pravde Republike Srpske.

“Ono što smo vidjeli do sada jeste da nema kažnjavanja ili je vrlo malo slučajeva gdje su kažnjeni oni koji su napadali novinare. Vidimo da je retorika prema medijima i novinarima od strane političara vrlo negativna i stvara problematičnu situaciju za rad novinara u čitavoj BiH.”

Maroević je novinarima kazao da se govori o još jednom novom zakonu, zakonu o medijima u Republici Srpskoj , ali da niko još uvijek nema pouzdane informacije o ovom zakonu.

“Postavili smo pitanje oko novog seta zakona u Narodnoj skupštini RS i dobili odgovor da još ne postoji radna grupa. Čuli smo za ovaj set zakona, ali nemamo informacije šta bi to moglo biti.”

Naglasio je da, kada se uređuje pitanje medija, mediji moraju biti dio razgovora.

“Moraju se održati prave javne konsultacije, koje će omogućiti medijima da mogu da daju svoje mišljenje o zakonskim rješenjima. To su vrlo kompleksna pitanja koja se ne mogu riješiti bez učešća medija”, poručio je Maroević.

Novinarska delegacija nastavlja svoju misiju sutrašnjom posjetom Sarajevu i sastancima sa predstavnicima novinarske zajednice i vlasti u Federaciji BiH.

Buka: Milica Plavšić

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH