Gledaj slobodno

Kuća ljudskih prava: Puna podrška novinarima

Кuća ljudskih prava Banjaluka ovim putem daje punu podršku novinarima i novinarkama

BANJALUKA – Кuća ljudskih prava Banjaluka ovim putem daje punu podršku novinarima i novinarkama Buke, BN televizije, Capitala i N1, povodom napada od strane predsjednika Dodika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na konferenciji za novinare, održanoj u subotu u Banjaluci, na klevetnički i huškački način napao novinare, kao i medije Buku, N1, Capital i BN televiziju, navodeći da se „izdajnički odnose prema Republici Srpskoj” proglašavajući ih „neprijateljima srpskog naroda”.

Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, a takođe je i predsjednik najjače i najveće političke organizacije u Republici Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata. De facto on je i najsnažnija politička osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini, te posjeduje ogromnu moć da mobiliše institucije i građane.

Nastupajući sa tih pozicija, kao i sa pozicije osobe koja ima stvarnu, faktičku kontrolu nad svim polugama vlasti u Republici Srpskoj, između ostalog i onim izvršno-represivnim, izjavama protiv medija i novinara, Milorad Dodik je pored iznošenja neistina, ujedno i ozbiljno ugrozio sigurnost novinara ovih medija direktno im stavljajući „mete na čelo”.

Verbalno nasilje, prijeteći ton i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske su već uveliko stvorile atmosferu straha u kojem djeluju mediji, udruženja i pojedinci.

Кuća ljudskih prava Banjaluka ovim putem daje punu podršku novinarima i novinarkama Buke, BN televizije, Capitala i N1 i poziva nadležne organe da rade svoj posao časno i pošteno, te da zaštite novinare i medije, a predsjednika Republike Srpske da prestane targetirati i nazivati „izdajnicima” i „neprijateljima” sve one koji mu nisu po volji.

Saopštenje

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH