Gledaj slobodno

Umbrella: Nedopustivo ponašanje načelnika Šipova prema novinarki i uredniku CAPITAL-a

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija smatra nedopustivim, krajnje neprimjernim i uvredljivim obraćanje načelnika Šipova

BANJALUKA – Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija smatra nedopustivim, krajnje neprimjernim i uvredljivim obraćanje načelnika Šipova i člana SNSD –a Milana Kovača novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću, glavnom i odgovornom uredniku portala CAPITAL.

U Udruženju su podsjetili da je novinarka Ninković pozvala Kovača i zatražila komentar u vezi sa prinudnom naplatom obveznica njegove Drvne industrije Šipovo, ali umjesto odgovora dobila je salvu najgnusnijih uvreda što postaje uobičajen odnos političkih moćnika prema novinarima.

“Jasno je da nosioci javnih funkcija u BIH sve češće reaguju sa uvredama, seksističkim komentarima, neprimjerenom komunikacijom prema novinarima, odnosno novinarkama koji se samo vode novinarskim postulatima u misiji traženja odgovora i kritičkog analiziranja postupaka javnih zvaničnika u ime javnog interesa”, saopštili su Udruženju.

Dodali su da posebno zabrinjava činjenica što se bivši narodni poslanik, trenutni načelnik Šipova Milan Kovač primitivnim i vulgarnim rječnikom obratio novinarki Ninković, te sa ovim činom verbalnog nasilja ugrozio njen profesionalni i ljudski integritet, te potkopao ionako nestabilno okruženje za sigurnost medijskih profesionalca u BIH.

“Postavljamo javno pitanje Kovaču, ali i svim drugim javnim zvaničnicima u BiH da li su bahatost, ponižavanje, psovke, uvrede postali zvanični model komuniciranja prema medijskim profesionalcima, te da li imaju i mrvu odgovornosti i pristojnosti prema funkciji koju obavljaju, kao i prema građanima koji ih plaćaju?”, istaknuto je u saopštenju.

Naglasili su da udruženje Umbrella, solidarno stoji uz tim Capital-a, te od javnih zvaničnika i političkih partija zahtijeva da ovakve i slične pokušaje ponižavanja novinar i novinarki javno osude i sankcionišu, ukoliko žele da grade demokratsko društvo u kome postoji sloboda medija i sloboda izražavanja.

Podsjetimo, novinarka Ninković pozvala je juče Kovača, koji je inače vlasnik Drvne industrije Šipovo, kako bi dobila odgovor na pitanje zašto je došlo do prinudne naplate obveznica ovog preduzeća.

Naime, na zvaničnoj stranici Centralnog registra hartija od vrijednosti Banjaluka ove godine objavljena je obavijest u kojoj je stajalo: „Postupak prinudne naplate 8. anuiteta obveznice lokalne oznake DISV-O-A emitenta Drvna industrija Šipovo doo Šipovo, pokrenut je dana 27.03.2024.godine zbog neplaćanja u roku“.

Dva dana nakon toga na sajtu Centralnog registra objavljeno je obavještenje o obustavljanju postupka prinudne naplate jer su obaveze izmirene.

Umjesto obrazloženja i uljudnog odgovora da je, dan nakon što je Centralni registar objavio navedeno obavještenje, izmirio obaveze, od Kovača smo dobili najprizemnije uvrede.

CAPITAL

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH