Gledaj slobodno

BH novinari osudili uvrede Milana Kovača upućene novinarki i uredniku CAPITAL-a

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) najoštrije su osudili brutalne uvrede i vulgarno obraćanje načelnika Šipova

BANJALUKA – Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) najoštrije su osudili brutalne uvrede i vulgarno obraćanje načelnika Šipova i istaknutog člana SNSD –a Milana Kovača novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću glavnom i odgovornom uredniku CAPITAL-a.

Naša novinarka juče je pozvala Kovača kako bi zatražila komentar u vezi sa prinudnom naplatom obveznica njegove Drvne industrije Šipovo, ali umjesto odgovora dobila je salvu najgnusnijih uvreda.

“BH novinari i FMHL ocjenjuju neprihvatljivim postupak načelnika Kovača, koji je ne samo prekršio osnovne postulate pristojne javne komunikacije, već je pokazao na koji način ovaj javni zvaničnik koristi svoju moć i poziciju u lokalnoj vlasti prema onima koji postavljaju legitimna novinarska pitanja o poslovanju njegove privatne firme”, navedeno je u saopštenju.

Ističu da je poražavajuća činjenica i to što ovaj visoki funkcioner stranke SNSD, a nije promijenio svoj rječnik i komunikaciju sa novinarkom ni nakon što je više puta upozoren da se cijeli razgovor snima.

“Kovačev primitivni postupak je i eklatantan primjer kršenja prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinarke Bojane Ninković, te u sebi ima elemente ne samo profesionalnog već i rodno zasnovanog nasilja, imanentnog muškarcima na javnim funkcijama kada nemaju niti jedan argument na istraživačka pitanja novinarki”, naglašeno je u saopštenju.

U tom kontekstu, podsjetili su na slične, brutalne uvrede načelnika Šipova kolegama portala Naratorijum i novinarki Aleni Beširević koja je pisala istraživačku priču o njegovom poslovanja u septembru 2023. godine.

“UO BH novinara daje punu podršku novinarki Bojani Ninković i uredniku Siniši Vukeliću, te ih ohrabruju u preduzimanju zakonom propisanih mjera kako bi se konačno sankcionisalo neprihvatljivo primitivno i mizogino komuniciranje načelnika Milana Kovača sa novinarima i novinarkama portala CAPITAL i drugih istraživačkih medija u BiH”, istaknuto je u saopštenju BH novinara.

Dodali su da će tim pravnika FMHL biti na raspolaganju medijima u pokretanju tužbe i drugih postupaka pred institucijama nadležnim za zaštitu slobode izražavanja i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Podsjetimo, novinarka Ninković pozvala je juče Kovača, koji je inače vlasnik Drvne industrije Šipovo, kako bi dobila odgovor na pitanje zašto je došlo do prinudne naplate obveznica ovog preduzeća.

Naime, na zvaničnoj stranici Centralnog registra hartija od vrijednosti Banjaluka ove godine objavljena je obavijest u kojoj je stajalo: „Postupak prinudne naplate 8. anuiteta obveznice lokalne oznake DISV-O-A emitenta Drvna industrija Šipovo doo Šipovo, pokrenut je dana 27.03.2024.godine zbog neplaćanja u roku“.

Dva dana nakon toga na sajtu Centralnog registra objavljeno je obavještenje o obustavljanju postupka prinudne naplate jer su obaveze izmirene.

Umjesto obrazloženja i uljudnog odgovora da je, dan nakon što je Centralni registar objavio navedeno obavještenje, izmirio obaveze, od Kovača smo dobili najprizemnije uvrede.

CAPITAL

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH