Gledaj slobodno

Kleveta definitivno pred poslanicima 18. jula

predsjednik NSRS svjesno ili ne zaboravlja ipak da visina kazne nije jedini problem

BANJALUKA – Prijedlog izmjena krivičnog zakona 18. jula je na dnevom redu Narodne skupštine Republike Srpske. PDP i Lista za pravdu i red tražili da se ta tačka izbaci sa dnevnog reda. Nije usvojeno.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine rekao je nakon skupštinskog kolegijuma da su kazne dosta menj nego u nacrt zakona i da se sada može smatrati kao da nema kriminalizacije klevete.

“Što se mene tiče ja govorim da ta visina kazne ne ide u prilog tome da mi govorimo da je kriminalizacija klevete“, rekao je Stevandić.

Predsjednik NSRS svjesno ili ne zaboravlja ipak da visina kazne nije jedini problem u izmjenama krivičnog zakona već i sve ono što prati kriminalizaciju klevete.

Možda će zbog manje kazne manje novinara završiti u zatvoru ali će i dalje biti podvrgnuti krivičnom procesu koji za sobom povlači mnoge probleme a o kojima stručna javnost mjesecima govori.

Dakle kleveta ostaje krivično djelo u prijedlogu zakona bez obzira što su kazne manje.

U opoziciji smatraju da je najbolje odustati od izmjena zakona. PDP i Lista za pravdu i red su na današnjem kolegijumu tražili da tačka dnevnog reda koja se odnosi na kriminalizaciju klevete bude skinuta ali to predstavnici vladajućih stranaka nisu prihvatili. Predstavnik SDS-a nije bio prisutan na kolegijumu.

“Ona jeste kriminalizovana i meni je žao što Vlada nije razumjela glas javnosti i glas sa tih javnih rasprava koji je bio vrlo precizan. Ovaj zakon treba zaustaviti i povući ga jer se i dalje svaka kritiča riječ posmatra kao neka vrsta kriminala“, rekao je za Gerila info poslanik PDP-a, Igor Crnadak.

Novinari u Republici Srpskoj i BiH upozoravaju da će kriminalizacija klevete bez obzira na visinu kazni dovesti do gušenja slobode govora u Republici Srpskoj a da na udaru neće biti samo novinari i mediji koji kritički izvještavaju već i svi građani u Republici Srpskoj.

Gerila.info

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH