Gledaj slobodno

Novinari uoči sjednice NS RS: Sloboda govora se ne smije ograničiti

Drastično smanjivanje novčanih kazni nije dovoljno da bi javnost zatvorila oči na ukidanje slobode govora

BANJALUKA – Drastično smanjivanje novčanih kazni u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS o kojem će narodni poslanici odlučivati sljedeće sedmice, nije dovoljno da bi javnost zatvorila oči na ukidanje slobode govora.

Ovo je zaključak današnjeg sastanka novinara i aktivista sa pravnim timom, na kojem je bilo govora o narednim koracima u borbi za očuvanje slobode govora i mišljenja.

Novinari i aktivisti koji mjesecima upozoravaju javnost da će kriminalizacija klevete uvesti autocenzuru i značajno ograničiti slobodu govora svih građana, te posebno negativno uticati na rad medija, još jednom su istakli da se ovaj zakon nikada ne bi smio naći u skupštinskoj proceduri.

“Čak i da je kazna pet maraka, to ne igra posebnu ulogu koliko je problematična zabrana slobode govora kroz prijetnju krivičnom istragom i progonom. Plašim se da građani nisu svjesni da ovo nije “naš zakon”, namijenjen samo novinarima. Ovaj zakon će značajno da ograniči slobodu govora svima nama, a onaj ko se nađe na udaru, provešće godine dokazujući da nije klevetao i da je radio u javnom interesu, koji niko ne spominje u ovom zakonu“, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Tumačeći razlike između nacrta i prijedloga, advokat Aleksandar Jokić je rekao da je sada ubačeno “opšti interes”, što nije pravni standard, a da se ne spominje “javni interes”, te da bi to moglo značiti da će sudije odlučivati o tome.

“Ako tvrde da je ovo u javnom interesu, zašto ga nisu zaštitili? Sankcije su najmanji problem, problem je kada vas pet godina procesuiraju i istražuju, a to se želi usvojiti“, rekao je Jokić.

Na današnjem kolegijumu Narodne skupštine RS uoči zasjedanja na kojem će se diskutovati i glasati o skandaloznim izmjenama nije se dogodilo ništa bitno. Predsjednik NSRS Nenad Stevandić smatra da su kazne minorne.

“Značajna je razlika između nacrta i prijedloga i kazne su minorne. Velika je razlika između 120.000 i tri hiljade maraka“, rekao je Stevandić.

Novinari i aktivisti su još jednom pozvali sve poslanike da na sjednici NSRS zakazanoj za 18. jul odbace predložene izmjene Krivičnog zakonika.

Capital: A. Pisarević

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH