Gledaj slobodno

Trening u Banjaluci: Zaštita od represivnih mjera – prava i sigurnost novinara i aktivista

Transparency international u BiH organizuje trening za novinare i aktiviste

BANJALUKA – Transparency international u BiH organizuje trening za novinare i aktiviste pod nazivom “Zaštita od represivnih mjera – prava i sigurnost novinara i aktivista”, koji će se održati 15. februara 2024. godine u Banjaluci u hotelu “Jelena” sa početkom u 10 časova.

Cilj treninga je informisati novinare i aktiviste o izazovima nastalim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske i obučiti, te dati praktične savjete na koji način da se zaštite od krivičnog progona, uz smjernice za izvještavanje i objavljivanje, kao i dati upute i smjernice o pravima u krivičnom procesu i pred nadležnim organima.

Kroz obuke će biti adresirana pitanja opštih pravila izvještavanja, normi i kodeksa, zatim specifične smjernice u vezi sa novim krivičnim djelima propisanim Krivičnim zakonikom Republike Srpske – kakvu implikaciju imaju u praksi, koji su to mehanizmi prevencije i pristupi u objavljivanju informacija i izvještavanju kako bi se zaštitili od krivičnog procesuiranja, a zadržali objektivnost, relevantnost i profesionalnost u izvještavanju.

Pored toga, posebna pažnja biće posvećena pravima u krivičnom procesu, ukoliko dođu u situaciju da budu predmet krivičnog procesa, prema različitim fazama postupka i praktičnim savjetima, kako bi se adekvatno zaštitili. Specifičan segment obuka biće posvećen sigurnosnim mjerama i zaštiti novinara/medija, aktivista/NVO od napada.

Poseban dio obuka biće iskorišten za informisanje učesnika o mehanizmima pružanja pravne pomoći, kontaktima putem kojih mogu potražiti pravnu pomoć, koju vrstu pravne pomoći imaju na raspolaganju, u kojem trenutku i na koji način je potražiti i sl. TI BiH

FOTO: TI BiH

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH