Gledaj slobodno

Šetnja protiv nasilja u Banjaluci: Za sedam godina ubijeno 70 žena

Za sedam godina ubijeno 70 žena od strane njihovih partnera

BANJALUKA – Nakon tragičnih ubistava u Gradačcu, kao i sinoćnjeg u Živinicama, u Banjaluci je danas održana protestna šetnja kojom se željelo ukazati na potrebu i odgovornost institucija da reaguju na prijave nasilja, a ne da čekaju da se ono dogodi.

Sa ovog protesta je poručeno da je u BiH u proteklih sedam godina ubijeno 70 žena od strane njihovih partnera.

Izvršna direktorka Fondacije “Udružene žene” Banjaluka Gorica Ivić rekla je da se ova organizacija solidariše sa svima koje su pogodili posljednji tragični događaji, te da kroz organizaciju šetnje žele da ukažu na sve ono što se dešava prije femicida.

“Ubistvu žene prethodi dugogodišnje nasilje i prijave protiv nasilja. Zato želimo da ukažemo na potrebu i odgovornost institucija da reaguju na svaku prijavu nasilja, da pruže pomoć, podršku i zaštitu. Kada žene prijave nasilje, potrebno je da im vjeruju i da postupaju u skladu sa zakonom”, rekla je Ivićka.

Programska direktorka ove fondacije Aleksandra Perović rekla je da je femicid potrebno kvalifikovani kao teško ubistvo za koje će se propisivati strožije zatvorske kazne.

“I mi kao društvo moramo reagovati drugačije. Isto važi za policiju, sudstvo, tužilaštvo, centre za socijalni rad. Ne smije se dešaavti da žrtva koja je više puta prijavila nasilje čeka, da doživi tjelesne povrede ili da se čak dogodi ubistvo, pa da se institucije prepucavaju i prebacuju odgovornost”, rekla je ona.

Ivićka kaže da je u Republici Srpskoj povećan broj prijava nasilja u porodici, te da se žene danas češće odlučuju za prijavu.

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH