Gledaj slobodno

Građanski aktivisti nisu agenti stranog uticaja

Helsinški parlament građana pokrenuo je kampanju „Pravo na aktivizam”

BANJALUKA – Helsinški parlament građana pokrenuo je kampanju „Pravo na aktivizam” čiji je jedan od najvažnijih ciljeva zaustavljanje daljeg sužavanja prostora za rad udruženja građana.

Iz ove organizacije su istali da će raditi na stvaranju boljeg okruženja u kojem se udruženja prepoznaju kao kredibilni akteri u zaštiti ljudskih prava, borbi protiv korupcije i nasilja, te promovisanju demokratije.

“Više se ne može tolerisati da se udruženja i njihovi predstavnici/ce od strane vlasti etiketiraju kao “agenti stranog uticaja”, da se umanjuje prostor za rad i djelovanje i to baš od nosilaca vlasti koji su društvo zadužili preko brojnih stranih kredita do druge vrste zaduženja i u periodu kada su demokratska i ljudska prava narušena na mnogim poljima”, poručili su iz HPG.

Podsjećaju da je Vlada RS 23. marta 2023. usvojila Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a kojim se predlaže osnivanje posebnog registra neprofitnih organizacija koje se cjelokupno ili djelom finansiraju od strane drugih država ili međunarodnih organizacija. Ovo predstavlja dodatnu prijetnju za slobodan i nesmetan rad udruženja građana, a time i za vladavinu prava i razvoj demokratije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.
Ovakav nacrt ima za cilj da uguši kritičke glasove iz udruženja građana i medija, koji su registrovani kao udruženja.

Pored toga, neke od odredbi nacrta zakona su diskriminatorne i opasno zadiru u ustavom zagrantovana prava na slobodu udruživanja i političkog djelovanja.

“Ako već hoće da prave retrogradne spiskove, onda neka ide „sve po spisku“, pa da vidimo koliko to sredstava naše institucije zaista dobijaju od stranih donatora. Kažemo “ne” takvom restriktivnom zakonu, kojim se guši aktivizam i kritički stav. Udruženja će ostati korektori vlasti, a aktivisti na poboljšanju demokratije i ljudskih prava, kao i borci protiv korupcije i nasilja”, kažu u HPG.

Nadaju se da će mediji i javnost prepoznati značaj ove kampanje, te da ćemo i dalje zajedno raditi na promociji prava, demokratije i boljeg života građana/ki. HPG

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH