Gledaj slobodno

SafeJournalists: Načelnik Šipova mora snositi posljedice zbog uvreda novinarima CAPITAL-a 

Mreža SafeJournalists oštro osuđuje pritisak i brutalne uvrede koje je uputio Milan Kovač, načelnik Šipova

LONDON – Mreža SafeJournalists oštro osuđuje pritisak i brutalne uvrede koje je uputio Milan Kovač, načelnik Šipova i istaknuti član političke stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) novinarki Bojani Ninković i uredniku portala Capital iz Banjaluke Siniši Vukeliću.

Prijetnje i uvrede uslijedile su nakon što je novinarka Bojana Ninković pozvala načelnika Milana Kovača kako bi dobila komentar za istraživačku priču o poslovanju njegove privatne kompanije.

Načelnik Kovač je uputio novinarima uvredljive riječi, psovao im majku i na primitivan i neprihvatljiv način pokušao osporiti njihovu namjeru da uključe njegovu izjavu i komentare u svoju istraživačku priču. Psovke i uvrede nastavile su se tokom cijelog razgovora, iako je novinarka više puta rekla da se razgovor snima i da će biti objavljen.

Upravni odbor Udruženja BH novinara u potpunosti podržava novinarku Bojanu Ninković i urednika Sinišu Vukelića, i ohrabruje ih da preduzmu mjere propisane zakonom kako bi konačno sankcionisali neprihvatljivu primitivnu i mizoginističku komunikaciju načelnika Kovača sa novinarima portala Capital i drugim istraživačkim medijima u Bosni i Hercegovini.

Mreža SafeJournalists ocjenjuje postupke načelnika Milana Kovača kao neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog rada novinara, kao i neprimjeren prikaz političke moći protiv medijskih radnika.

Takođe, Mreža je prepoznala ovaj slučaj kao tipičan mizoginički i politički napad na novinarku sa elementima rodno zasnovanog nasilja, što je načelnik Kovač demonstrirao ranije u komunikaciji sa novinarkama, kako su upozorili kolege iz BH novinara.

Mreža SafeJournalist pridružuje se svom članu BHN u podršci novinarima portala Capital i njihovoj namjeri da podnesu tužbe i preduzmu druge pravne mjere pred nadležnim institucijama za zaštitu slobode izražavanja i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja protiv medijskih radnika.

Mreža SafeJournalists će informisati relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 5. 4. 2024. godine

Udruženje novinara Kosova*

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Bosne i Hercegovine

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje medija Crne Gore

SafeJournalist.net

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH