Gledaj slobodno

Počeli protesti u Banjaluci zbog zakona kojim se kriminalizuje kleveta

Grupa novinara je poručila da će objaviti imena i prezimena poslanika koj dignu ruku za kriminalizaciju klevete

BANJALUKA – Grupa novinara koja prati zasjedanje NSRS je poručila da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji danas dignu ruku za kriminalizaciju klevete i uvrede.

Na Trgu Krajine u Banjaluci su danas tačno u podne – 12 sati, kako je i najavljeno ranije, započeli protesti zbog zakona o kleveti u bh. entitetu Republika Srpska.

Nešto ranije, u 10 sati, započela je sjednica NSRS-a na kojoj se pred poslanicima treba naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kojim se kriminalizuje kleveta.

Novinari su jučer o ovom spornom dokumentu razgovarali sa predsjednicima poslaničkih klubova u parlamentu RS-a, ali povlačenja, kako stvari stoje, nema, što je razlog za današanji izlazak na ulice.

Grupa novinara koja prati zasjedanje Narodne skupštine RS je ispred zgrade parlamenta poručila da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji danas dignu ruku za kriminalizaciju klevete i uvrede, a u znak protesta su polomili olovke.

Ovakva najava Vlade RS o usvajanju ovog zakona izazvala je žestoke reakcije u javnosti.

image
Protesti u Banjaluci/Goran Dakić/Oslobođenje/

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić kazao je da je u pitanju zakon koji se obračunava sa neistomišljenicima i koji Republiku Srpsku trajno udaljava od evropskih vrijednosti. On je dodao da RS ne treba “uzimati rješenja koja su loša”.

Izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić rekla je da u Republici Srpskoj već postoji zakonski definisana kleveta i da niko nije objasnio zašto je potrebna kriminalizacija uvrede i klevete.

Oslobođenje: Goran Dakić

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH