Gledaj slobodno

Novinari polomili olovke pred Narodnom skupštinom RS

Novinari, snimatelji, fotoreporteri i predstavnci organizacija civilnog društva slomili su olovke pres NSRS

BANJALUKA – Novinari, snimatelji, fotoreporteri i predstavnci organizacija civilnog društva okupili su se danas pred Narodnom skupštinom Republike Srpske i u znak protesta protiv slanja Nacrta Zakona o izmjenama i dupunama Krivičnog zakonika RS slomili olovke i zalijepili trake preko usta.

Novinari su poručili poslanicima da će imena svih koji budu glasali za ovaj zakon i podržali kriminalizaciju klevete biti objavljivana u svim slobodnim medijima.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić istakao je da će uvođenje represivnih zakona u Srpskoj ugasiti slobodno i objektivno novinarstvo.

“Još jednom apelujemo na poslanike da vrate predlagaču ovaj nacrt i da glasaju po svojoj savjesti, a ne po stranačkoj pripadnosti. Neka svoj glas daju protiv ovog zakona. Ostavili smo im danas polomljene olovke, pa neka se oni počnu baviti novinarstvom i neka pišu ako usvoje ovakav zakon. Ako se to dogodi, pisanje vijesti i istraživačko novinarstvo postaće nemogući u Srpskoj”, rekao je Vukelić.

Kaže da je postalo besmisleno više ubjeđivati i objašnjavati zašto novinari i aktivisti protestuju zato što je sve jasno.

“Svakodnevno ćemo objavljivati na našim portalima imena onih koji su stali iza ovog represivnog zakona u Srpskoj. Iako su svi priznali da je zakon manjkav oni i dalje ne odustaju od njega, tvrdeći da će ga ispravljati kroz javnu raspravu. Ali, oni danas o njemu glasaju. Čak je i premijer rekao da se ne slaže sa njim, ali ipak ga je uputio u proceduru”, kaže Vukelić.

Narodni poslanici će danas razmatrati nacrt zakona koji vraća klevetu i uvredu u Krivični zakonik RS i koji osim novinra, pogađa sve građane.

Novinar BHRT-a Vlado Šušak kaže da sa ovim zakonom mi idemo korak unazad, dok se cijela Evropa bori da napreduje.

“Ovaj zakon je poraz cijelog društva”, rekao je Šušak.

Zbog spornog nacrta zakona danas je na Trgu Krajine održan protest u organizaciji Radničkog pokreta, odakle je takođe iskazano jasno protivljenje kriminalizaciji klevete.

Okupljeni na Trgu su poručili da se ovaj zakon tiče svih građana,te da oni koji su predložili zakon trebaju prvo ukinuti svoj diplomatski imunitet, kako bi građani imali mogućnost da tuže njih za uvrede.

Capital: A. Pisarević/B. Ninković

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH