Gledaj slobodno

Novinari upozoravaju na gušenje kritičkog mišljenja i slobode govora (VIDEO)

Vlasti u Republici Srpskoj ne odustaju od kriminalizacije klevete

BANJALUKA – Dok vlasti u Republici Srpskoj ne odustaju od kriminalizacije klevete, novinarska zajednica i dalje upozorava na gušenje svakog vida kritičkog mišljenja i slobodno izgovorene riječi. Insistira se na povlačenju Nacrta izmjena krivičnog zakonika.

Dešavanja oko eventualne kriminalizacije pažljivo prati novinarska zajednica. Novinarka Brankica Spasenić mišljenja je da je šteta već nanesena u smislu obeshrabrivanja novinara. Pribojava se da će se to najviše odraziti na mlađe kolege.

BRANKICA SPASENIĆ, novinarka

“Međutim, još uvijek postoji negdje nada ili bar se ja nadam, možda je i utopistički, da se zakon neće vratiti u ovakvom obliku i ovakvom tekstu s obzirom na to da su kazne zaista drakonske.”

Klub novinara Banjaluka insistira na povlačenju spornog zakona iz procedure. Predloženo zakonsko rješenje je, kažu, puno manjkavosti.

LJILJANA SMILJANIĆ, Klub novinara Banja Luka

“Tamo ne piše detaljno šta je kleveta, šta je uvreda. Vi ne znate kako nekoga možete da uvrijediti tekstom ili prilogom koji objavite. A svako ko se osjeti uvrijeđen, može da podnese krivičnu prijavu protiv vas.”

Zbog izgovorene ili napisane riječi nisu u opasnosti samo novinari nego svi građani. Pod lupom će biti i objave na društvenim mrežama, javni skupovi, protesti…

Za vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj dileme nema. Nacrt zakona će biti usvojen. Nije usmjeren, kažu, ni protiv jednog novinara. Zakon je ZA istinu.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, predsjedavajuća Predsjedništva BiH

“Nacrt je jedna dimenzija, nakon toga imate rasprave u kojima možete da učestvujete, da mijenjate određene stvari. Dok se dođe do prijedloga pa djeluje amandmanski i slično, na sve ono što se dogovori kao potencijalna izmjena svega toga. Mislim da trebamo imati više povjerenja jedni u druge. Ne mislim da treba da otvarammo bilo kakve rovove po tom pitanju.”

Rasprava o Nacrtu izmjena krivičnog zakonika zakazana je za 21. mart u nastavku zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

BHRT: Danijel Lepir (J.K.)

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH