Gledaj slobodno

Dodik: Digla se velika galama oko klevete, ne odustajemo od nacrta

Vlast u Republici Srpskoj neće odustati od Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS

BANJALUKA – Vlast u Republici Srpskoj neće odustati od Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS u kojem se predviđaju krivična djela kleveta i uvreda i kazne koje dolaze i do 120.000 maraka.

Ovo je danas potvrdio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji u Banjaluci na kojoj je rekao da vladajuća koalicija daje veliku podršku da ovaj zakon bude usvojen.

“Digla se velika galama oko zakona o kleveti. Svi imate pravo da stavljate traku na usta i galamite. U Republici Srpskoj vlada sloboda. Ovaj nacrt nije konačan prijedlog i pozivam novinarska udruženja da se uključe u raspravu”, rekao je između ostalog Dodik.

Novinari i stručni dio javnosti u Srpskoj danima upozoravaju na opasnosti koje vrebaju iz novog nacrta, što je jasno podvučeno na sastanku sa šefovima poslaničkih klubova u ponedjeljak.

Predstavnici medija, koji su utorak protestovali pred Narodnom skupštinom RS, svakodnevno upozoravaju da su nove odredbe arhaične i represivne, da ograničavaju slobodu govora i omogućavaju bezbroj zloupotreba.

Međutim, uprkos protestima novinara i aktivista i upozorenjima koja stižu sa svih strana, represivni Dodikov nacrt i dalje nije povučen iz skupštinske procedure.

Zasjedanje Narodne skupštine RS koje je počelo u utorak, još uvijek nije stiglo do rasprave o ovom nacrtu.

Capital: A. P.

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH