Gledaj slobodno

BH novinari upozoravaju na agresivne političke napade na BN TV i N1

UO Udruženja BH novinari skrenuo je pažnju na nove agresivne političke i bezbjednosne prijetnje

SARAJEVO/BANJALUKA – Upravni odbor Udruženja BH novinari skrenuo je pažnju na nove, neprihvatljvo agresivne političke i bezbjednosne prijetnje N1 i BN televizijama, kao i dugotrajne pokušaje rušenja profesionalnog integriteta i dostojanstva njihovih novinarki i urednika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 12. septembra na pres konferenciji izvrijeđao novinarku Tijanu Milinković, dopisnicu BN TV iz Banjaluke, kao i sve duge novinare/ke i vlasnika ove televizije, nazivajući ih „stranim plaćenicima“, „izdajnicima“ i „zaštićenima kao međedi“, te istovremeno zaprijetio da će „doći kraj podaničkoj i izdajničkoj politici izvještavanja“.

Istog dana u Doboju je žrtva verbalnog napada bila još jedna novinarka BN TV – Vesna Vukmirović, koju je izvrijeđao Srećko Rekanović, predsjednik Skupštine opštine Doboj. On je odbio da odgovori na legitimno novinarsko pitanje samo zato što je riječ o BN TV.

Ciljana, neprimjerena i bezbjednosno veoma opasna hajka mjesecima se vodi putem društvenih mreža Facebook i Twitter protiv Amira Zukića, uredniku N1 TV. Više osoba iz kriminalnog miljea objavljuju prijeteće video poruke, psuju i šire mrzilačke komentare i prijetnje smrću, dovodeći u pitanje ličnu i porodičnu bezbjednost urednika Zukića.

Uz navedeno, skandalozan je i politički zahtjev Sanje Vulić, zastupnice SNSD –a u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, da se zabrani emtovanje zemaljskog signala N1 na području Republike Srpske, o čemu će se uskoro izjašnjavati i bh. Parlament.

Upravni odbor BH novinara izražava zabrinutost zbog činjenice da se u oba bh. entiteta – Federaciji BiH i Republici Srpskoj, vodi višegodišnja brutalna, primitivna i bezbjednosno opasna politička i nacionalistička hajka protiv novinara/ki i urednika/ca ove dvije privatne televizije, pluralisitčki orjentisane i posvećene pravu građana na pristup različitim informacijama, mišljenjima i sadržajima od javnog značaja.

Pokušaj utišavanja N1 i BN televizije, te obeshrabrivanje i onemogućavanje njihovim uposlenicima da slobodno i dostojanstveno rade svoj posao, u suprotnosti su EU standardima slobode medja i izražavanja. Ovaki postupci direktno krše uslove BiH za pristupanje Evropskoj uniji, uključujući i listu prioriteta koje država mora ispuniti da bi uopšte dobila priliku da počne pregovarati o pridruživanju zajednici evropskih država.

Upravni odbor BH novinara poziva nadležne policijske i tužilačke organe da hitno istraže prijetnje kolegama i koleginicama N1 i BN televizije, te preduzmu zakonom propisane mjere kažnjavanja osoba koje ugrožavanju njihovu bezbjednost i dovode u pitanje profesionalni itegritet.

Istovremeno, BH novinari pozivaju predstavnike i institucije međunarodne zajednice u BiH da iskoriste svoja ovlašćenja i adekvanto reaguju prema javanim zvaničnicima u BiH koji ne poštuju medijske slobode niti poštuju prava i dostojanstvo medijskih radnika.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH