Gledaj slobodno

Novinari imaju status neprijatelja države

Potplaćenost, povećan broj napada i pritisaka, nepostojanje adekvatne zaštite novinara

SARAJEVO – Potplaćenost, povećan broj napada i pritisaka, nepostojanje adekvatne zaštite u okviru pravosudnog sistema problemi su kojima su novinari godinama izloženi.

Predstavljeno je u petak godišnje istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara BiH”, koje u okviru regionalne mreže novinarskih udruženja zapadnog Balkana Safejournalists i uz podršku Evropske unije provode BH novinari.

NOVI NAPADI

Tokom 2022. godine u bazi safejournalists.net registrovan je 31 slučaj napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medije u BiH, među kojima i dva fizička napada. Zabilježena su 22 slučaja prijetnji smrću novinarima, verbalnih i drugih oblika prijetnji, te političkih pritisaka na novinare/ke i medije, kao i sedam napada i prijetnji upućenih medijskim kućama.

Broj političkih pritisaka i verbalnih prijetnji novinarima povećan je za čak 40 posto u odnosu na 2021. Nastavljeni su politički pritisci i zastrašivanje novinara, zaključeno je u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2022. godinu.

“U 2022. su me dva puta napali putem društvenih mreža, tzv. stranački botovi. Osjećala sam se kao da mi je stavljena meta na čelo. Iz iskustava kolegica znam da mnoge redakcije ne stanu iza svojih novinarki i to ostavlja ozbiljne posljedice”, jedno je od svjedočenja sa ovogodišnjih fokus grupa novinarki iz BiH.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić smatra da “nekažnjivost napada na novinare generiše nove napade, jer novinari su glavni neprijatelji ove države, nije to korupcija ni kriminal, ni devastirani zdravstveni sistem, već su to novinari i mediji koji o tome izvještavaju. Potrebne su nam zakonske odredbe koje štite novinare.

Govorimo o ciljanom pritisku političara na novinare i medije koji za to ne snose odgovornost, kaže Rudić

“Stanje je loše i sve je gore, a bit će tako sve dok se ne promijeni nekoliko zakona i dok naše pravosuđe ne prihvati činjenicu da su mediji jedan od elemenata prema kojem se ocjenjuje ozbiljnost i demokratičnost društvene zajednice. Imamo status neprijatelja države, jer pravosuđe ne vidi ništa posebno ozbiljnog u sve češćim napadima na novinare, a imamo i vlast koja rado i često poseže za tužbama protiv novinara”, kaže Marko Divković, predsjednik BH novinara, napominjući da je, što je manja sredina – teže biti novinar.

TENDENCIJE POLITIČARA

Maja Radević iz Udruženja BH novinari ističe da je kriminalizacija klevete u bh. entitetu Republika Srpska najozbiljniji udar na medijske slobode u BiH.

“Zahtijevat ćemo od Vlade RS-a da Nacrt zakona koji kriminalizuje klevetu potpuno povuče iz bilo kakve dalje procedure. Bilo kakvo pregovaranje, u smislu ublažavanja zakonskih odredbi, ne bi donijelo rezultate. Ovo nije problem koji se tiče samo RS, prošle godine smo zabilježili nezvanične tendencije i političara u Federaciji BiH koji smatraju da treba ići u istom pravcu”, kaže Radević.

Oslobođenje: Dženisa Zukančić

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH