Gledaj slobodno

Ko toleriše psovke i uvrede upućene novinarima

Još se čeka mišljenje VSTS-a BiH kriminalizaciji klevete

BIJELJINA – Još se čeka mišljenje VSTS-a BiH o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim vlast u Srpskoj želi kriminalizovati uvredu i klevetu.

A dok javnost čeka stav krovne pravosudne institucije od Milorada Dodika već 15 godina stižu uvrede i prijetnje upućene novinarima koji kritički izvještavaju o njegovom radu. Tako je, između ostalog, novinare nazivao podvalama, spodobama, bitangama sa pilećim mozgom.

Na sve to, pa čak ni na otvorene dokumentovane prijetnje, pravosuđe u Srpskoj do danas nije reagovalo.

Pravni ekspert i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić kaže da bi mnogi političari u BiH mogli krivično odgovarati.

“Jer oni ne biraju rječnik, nego se obraćaju svojim političkim oponentima sa uvredama, klevetama tako da je to za njih mač sa dvije oštrice. Volio bih da bude garantovana jednakopravnost za sve, bez obzira ko si i šta si u jednoj državi.”

A u Republici Srpskoj, čini se da je potpuna sloboda govora zagarantovana samo predsjedniku Dodiku, koji ne bira rječnik kojim će se obratiti neistomišljenicima. Izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske su nepotrebne i samo će poslužiti političkim elitama da se obračunavaju sa neistomišljenicima, upozorava advokat Bojan Stojanović.

“Znači da neko iskoristi ovo pravo da se pokrenu postupci i da se natjeraju novinari, ljudi koji žele da izraze svoje slobodno mišljenje da se brane.”

To nije dobro rješenje, dodaje Stojanović pitajući se šta se desilo da bi se sad mijenjao zakon?

Zakonsko rješenje o kriminalizaciji javne riječi objavljeno još početkom marta, prošlo je kroz niz javnih rasprava, tribina, panela i okruglih stolova. Bilo je dostupno svima, a članovi VSTS-a BiH, kažu “nisu imali vremena” da se o njemu upoznaju.

Direktor Transparensi Internešnela u BiH Ivana Korajlić podsjeća na uticaj izvršne vlasti na imenovanje članova VSTS-a.

“Postoji sigurno bojazan i od strane članova Savjeta da daju bilo kakvo mišljenje koje bi se eventualno kosilo sa onim što propagira vlast i da s te strane postoji šansa da se na neki način izbjegne odgovornost.”

S druge strane Šehić je stava da bi bilo logičnije tražiti mišljenje Ustavnog suda Republike Srpske. “Treba vidjeti da li je planirano zakonsko rješenje u skladu sa Ustavom, jer Ustav garantuje slobodu mišljenja, govora i ostale slobode u principu.” Neophodno je pokrenuti pitanje ustavnosti tog zakona, zaključio je.

Stav VSTS-a biće poznat 5-6 jula, međutim on nije obavezujući za NS Republike Srpske. Ono što jeste obavezujuće je poštovanje Ustava koji garantuje slobodu govora i mišljenja, naglašava stručna javnost. A do tada živimo u svakodnevici u kojoj su Dodikove uvrede i prijetnje stalna pojava.

BN TV

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH