Gledaj slobodno

Kriminalizacija klevete se u EU napušta kao loše i zastarjelo rješenje

Povucite izmjene Kriivčnog zakonika RS

BANJALUKA – Kriminalizacija klevete i ograničavanje slobode mišljenja i govora koje se ubrzano uvodi u Republici Srpskoj kroz izmjene Krivičnog zakonika RS nikako ne mogu biti pozitivni za evropski put BiH.

Ovo je poručio šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler na današnjoj konferenciji o medijima i civilnom društvu u Banjaluci.

Satler kaže da situacija u Srpskoj zahtijeva usmjeravanje fokusa na izmjene Krivičnog zakonika i na najavu zakona o nevladinom organizacijama koji će značajno ograničiti građanska prava i slobode. Sve ovo dešava se, kaže Satler, u prvoj godini kandidatsog statusa BiH za članstov u EU.

“Prošlog oktobra je EU dala BiH kandidatski status uz razumijevanje da će se raditi na realizaciji prioriteta za pristup, ali ovo što danas vidimo u Republici Srpskoj je potpuna suprotnost onome što se očekivalo. Moja šefica Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, istakla je juče da se ovoj regiji otvara mogućnost i prilika da se približi EU, te naglasila koliko je važno da se ona iskoristi. Ova prilika omogućava povećanje evropskih fondova i približavanje unutrašnjem tržištu EU. BiH treba da iskorist ovu priliku, a ne da uvodi nova ograničenja”, kaže Satler i apeluje na državnu koaliciju i parlamente da učine sve što mogu da rade na napredovanju.

Satler se osvrnuo i na čest artgument da neke zemlje EU imaju kriminalzovanu klevetu, čime se opravdava usvajanje izmjena Krivičnog zakonika RS.

“To je pogrešno. Te zemlje imaju veoma funkcionalno pravosuđe i nema straha da će doći do zloupotrebe. U tim situacijama se sudi izuzetno pažljivo, a mi smo svi ovdje svjesni da je bh. pravosuđe puno problema. Osim toga, stav EU je da se ta praksa mijenja i napušta kao loša i zastrjela i ne treba da se oživljava”, kaže Satler.

Foto: Capital.ba

Konferenciji je prisustvovala i češka ambasadorka Ivana Hlavsova koja je naglasila da dolazi iz države u kojoj ranije nije bilo slobode mišljenja i govora, pa samim tim ni medija.

“Postojali su oni hrabri koji su se borili da se čuje glas naroda, ali oni su završavali na optuženičkim klupama. Iz toga se može vidjeti koliko je važna sloboda medija i pristupa informacijama. Mi smo se brzo transformisali u državu slobodnih medija i to se pokazalo kao veoma korisno za nas. Dobro znamo koliko je važno. Češka Vlada zajedno sa našim ministarstvom podržava slobodu medija u BiH i veoma cijenimo vaše slobodne novinare”, rekla je ona.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brajan Egler kaže da su slobodni mediji i slobodno društvo ključni za napredovanje. Bez toga nema funkcionisanja demokratije i ona tone u korupciji, bespotrebnom trošenju javnih sredstava i drugog.

“Duboko smo zabrinuti zbog rastućeg neprijateljstva prema novinarima i predstavnicima civilnog društva u BiH. Ujedinjeni smo u borbi zajendno sa našim partnerima iz Međunarodne zajednice u borbi protiv amandmana kojim se kriminalzuje kleveta i značajno sužava sloboda govora. Prema našim informacijama, preko 80 odsto slučajeva tužvi za klevetu su podignuti od strane političara protiv novinara”, kaže on i dodaje da i građani i novinari zaslužuju bolje.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kaže da je prošle sedmice delegacija novinara posjetila Beč, Brisel i Strazbur i upoznala predstavnike evropskih institucija sa situacijom u BiH.

“Objasnili su im da se otvara mogućnost da novinari završe iza rešetaka ako ne budu mogli da plate tako visoke kazne. Zato još jednom pozivamo da povuku izmjene zakona i poručujemo da nikada nećemo odsustati od naše brobe. Svaki dan ćemo pisati i apelovati i koristiti sve mehanizme koji su nam dostupni. Nemojte to raditi. Mi šest mjeseci glasno govorimo koliko griješite, a vlast je gluva na naše apele. Od toliko problema u društvu, oni su se sjetili da ograničavaju slobodu govora. To pokazuje kakve su njihove najmere”, kaže Vukelić i dodaje da se ne radi samo o jendom zakonu, nego i o onom o medijima i nevladinim organizacijama, koje opet piše neka tajanstvena grupa.

Foto: Capital.ba

Ističe da je ovo agenda ove vlasti, da sužava prostor ljudskih prava u RS.

“Niko nije kontaktirao medije u vezi sa ovim zakonima, a ko ih piše, nama je ostalo nepoznato i sakriveno. Kako je to u interesu novinara i medija”, kaže Vukelić.

Direktorka Transparency internationala BiH Ivana Korajlić kaže da će ovi zakoni biti štetni za sve građane i da institucije apsolutno nemaju sluha za zahtjeve stručne javnosti i predstavnika medija.

“Bojim se da i dalje nemamo dovoljno spremnosti predstavnika vlasti niti su otvoreni za debatu i razgovor. Njima ne odgovara ništa što nije u skladu sa njiihovim stavovima. Ne vidim da su spremni na povlačenje štetnih zakona i amandmana, a mi moramo da se spremimo za druge scenarije i odlučimo šta da radimo kada se sve to usvoji“, kaže Korajlić.

CAPITAL: A. Pisarević

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH