Gledaj slobodno

EU žali zbog odredbi Krivičnog zakonika RS i kriminalizacije klevete

Evropska unija žali zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Republici Srpskoj

NJUJORK – Evropska unija žali zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u Republici Srpskoj koje su ponovo uvele krivične sankcije za klevetu, rečeno je između ostalog na raspravi Savjeta bezbjednosti o situaciji u BiH.

“Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i sloboda djelovanja organizacija civilnog društva, ključni su stubovi demokratskog društva”, rekao je Olof Skoog, anbasador i šef Delegacije EU pri ujedinjenim nacijama.

EU naglašava da je potrebno očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet BiH. Bilo kakvo djelovanje suprotno ovim principima vodi do ozbiljnih posljedica.

Takođe, Skoog je rekao da je EU ozbiljno zabrinuta zbog zakona i inicijativa u Republici Srpskoj koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje.

“Izražavamo žaljenje zbog usvajanja zakona u Republici Srpskoj o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda BiH u ovom entitetu”, navode.

Evropska unija je pozdravila odluku Savjeta bezbjednosti kojom je obnovljen mandat Operacije EUFOR Althea, s obzirom na važnu ulogu u podršci vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja. Evropska unija pozdravlja i kontinuiranu snažnu podršku BiH izvršnom mandatu EUFOR-a Althea i njegovom kontinuiranom prisustvu.

“EU još jednom ističe svoju punu i nedvosmislenu opredijeljenost perspektivi članstva BiH u EU. Budućnost BiH i njenih građana je u Evropskoj uniji. EU će nastaviti jačati i intenzivirati svoj angažman na svim nivoima kako bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju zemlje, uključujući kroz kontinuiranu pomoć temeljenu na opipljivom napretku u oblasti vladavine prava i socioekonomskim reformama, kao i poštivanju vrijednosti, pravila i standarda EU-a od strane BiH”, navodi Skoog.

Osiguravanje čvrstih i nepovratnih dostignuća u oblastima vladavine prava, ekonomije, funkcionisanja demokratskih institucija i reformi javne uprave i dalje je odlučujuće za ispunjavanje zahtjeva za članstvo u EU i predstavlja dugoročno ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi.

Evropski savjet je u decembru 2022. godine dodijelilo BiH status zemlje kandidata za članstvo u EU, uz razumijevanje da se koraci navedeni u preporuci Evropske komisije poduzimaju u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom evropskom putu, prvenstveno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pristupnih pregovora sa EU utvrđenih u mišljenju Komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU, a koje je usvojio Savjet Evropske unije 2019. godine”, navodi se.

Evropska unija takođe poziva sve političke lidere u BiH da bez odlaganja sprovedu obaveze navedene u sporazumu postignutom 12. juna 2022. i hitno finalizuju ustavnu i izbornu reformu u skladu sa 14 ključnih prioriteta.

EU pozdravlja nedavne korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela u skladu s ovim očekivanjima i ohrabruje dalji napredak u reformama vezanim za evropski put u narednim mjesecima.

EU poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od i odbace bilo kakve provokacije i poteze koji izazivaju podjele, posebno one koji dovode u pitanje suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet zemlje, te da stanu u kraj veličanju osuđenih ratnih zločinaca i aktivno rade na pomirenju.

Slobodno.org

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH