Gledaj slobodno

Veto na kriminalizaciju klevete!?

Klub Bošnjaka će najvjerovatnije uložiti veto na izmjene i dopune Krivičnog zakonika

BANJALUKA – Materijal sa posljednje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske stigli su u Vijeće naroda a Klub Bošnjaka će najvjerovatnije uložiti veto na izmjene i dopune Krivičnog zakonika, potvrđeno je za Gerila.info iz ovog kluba.

U Klubu Bošnjaka imaju potrebnu većinu da izglasaju veto na izmjene zakona kojima se podrazumjeva kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj i veto će najvjerovatnije biti uložen.

Potrebno je da za veto glasa pet od osam bošnjačkih delegata.

Tri bošnjačka delegata u Klubu Bošnjaka su članovi SNSD-a. Nakon toga veto odlazi na sjednicu Vijeća naroda gdje vjerovatno neće biti prihvaćen.

Nakon toga slijedi Ustavni sud Republike Srpske koji će da raspravlja o vetu Bošnjaka. Teško je očekivati da Ustavni sud odbaci zakon a procedurom u Vijeću naroda se primjena zakona samo odlaže.

Predviđeno je da zakon stupi na snagu osmi dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike SRpske a prije toga ukaz na zakon treba da potpiše Milorad Dodik kao predsjednik Republike Srpske. Što će on sigurno učiniti.

“Kada dođe iz Ustavnog suda na kraju ili ako Vijeće naroda to ne potegne potpisaću odmah“, rekao je juče Dodik.

Bio bi zanimljiv obrt kada bi Dodik odbio da potpiše ukaz na zakon ali to nije realno smatra Stefan Blagić iz “Restart Srpska”.

“Dodik to može da uradi i kada bi to uradio pokazao bi veliku odgovornost prema Republici Srpskoj i građanima i prije svega prema novinarima. Hoće li on to uraditi? Teško,jer je on sam najavio donošenje tog zakona prije pola godine“, rekao je Stefan Blagić iz “Restarta”.

Novinar Goran Dakić je ubijeđen da Vijeće naroda neće zaustaviti kriminalizaciju klevete jer, kako kaže, klubove kontroliše Dodik.

On misli i da niko oko Dodika ne razmišlja o odustajanju od zakona.

“Ono što je sigurno je da on i ljudi oko njega misle da donošenjem ovog zakona pomažu razvoju demokratije“, rekao je Dakić.

Za izmjene i dopune krivičnog zakonika glasalo je, prošle sedmice 47 poslanika vladajuće koalicije.

Novinari, aktivisti i različite domaće i međunarodne organizacije su uzalud upozoravali da je kriminalizacija klevete korak unazad i udar na slobodu govora i medijske slobode u Republici Srpskoj.

Gerila.info

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH