Gledaj slobodno

Dodik nacrtao mete na čelo Capitala, Buke, N1, BNTV

Dodik pozvao na linč medija nad kojima nema kontrolu

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik mogao bi postati prva osoba u Republici Srpskoj koja će se suočiti sa krivičnom prijavom za klevetu, po izmijenjenom Krivičnom zakoniku na čijem je donošenju upravo on insistirao.

Naime, Dodik je danas na pres konferenciji koju je sasvao povodom podizanja optužnice protiv njega jer ne sprovodi odluke Visokog predstavnika u BiH, bez ikakvih dokaza i arumenata optužio grupu medija među kojima je i portale Capital i Buka da uz pomoć novca iz Velike Britanije protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva stvaraju atmosferu progona.

“Znamo da je u zadnjih 15 dana četiri miliona funti došlo iz Velike Britanije i da se umreženim aktivnostima protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva pravi atmosfera progona. Izvršioci radova su sarajevski mediji i portali pojačani sa “Bukom”, “Capitalom”, “BN televizijom”, koji se izdajnički odnose prema Republici Srpskoj, a podanički odnose prema novcu koji dobijaju za te stvari”, kazao je Dodik.

Takođe, dodao je i da se aktivnosti ovih medija, a nad kojima on nema nikakvu kontrolu, prate.

“Misle da samo oni imaju pravo da prate, da imaju informacije itd. Davno smo se mi odmakli od toga”, poručio je Dodik.

Kao i nekoliko puta do sada Dodik je ponovo kao metu identifikovao N1 televiziju, a kolegu Mladena Vujinovića bez ikakvog osnova izvrijeđao.

Naime, Vujinović je pitao Dodika da li je odustao od ranije najavljenih zakona kojima je obećao da će protjerati Sud i Tužilaštvo BiH, što je ovaj iskoristio da se sa njim obračuna.

“Razumijem tvoj poriv da izvučeš ili da pokažeš kako je Milorad Dodik nedoslijedan i kako laže. To razumijem, ali nemoj da budeš očigledan, pokušaj unijeti nekog intelekta. Sve što je Narodna skupština donijela će biti na snazi i biće rehabilitovano. To nismo sprovodili zato što se desio rat u Ukrajini i što su vaši finansijeri pobjesnili pa im treba neko malen kao što je Republika Srpska da se na njoj iživljava bez ijednog razloga”, rekao je Dodik verbalno nasrćući na našeg kolegu.

Kao i mnogo puta do sada, sebi je dao ekskluzivno za pravo da određuje ko je prijatelj, a ko neprijatelj Srpske stavljajući tako metu na čelu novinarima u redaskcijama koje je prozvao.

“Moraće vas jednog dana biti sramota da hodate po Republici, ne zato što tako misli Milorad Dodik, već zato što urušavate zajedničku vrijednost za koju su ljudi ginuli i za koju se bore. Ne bi volio da vas sretnem u ovom vremenu. Otićiću van normi ponašanja, samo da znaš. Republika Srpska je mala zajednica i da bi skrenula pažnju na maltretiranje Amerikanaca i vaših medija moramo da vičemo i galamimo jer ste vi neprijatelji srpskog naroda”, zaključio je vidno nervozni Dodik.

Vukelić: Prijetnje shvatamo ozbiljno

Glavni i odgovorni urednik portala CAPITAL, Siniša Vukelić smatra da je ovo poziv na politički, a uskoro možda i fizički progon novinara i medija u RS koji nisu na Dodikovoj platnoj listi.

“Direktne prijetnje i stavljanje mete na čelo shvatamo vrlo ozbiljno jer dolaze od predsjednika koji u rukama drži svu moć u RS, ali to nas neće uplašiti i sada smo još motivisaniji da profesionalno i etično nastavimo da radimo svoj posao. Čast nam je sto nas predsjednik cita i nadam se da nije mislio da nas prati njegova tajna sluzba ili policija, već da on prati šta pišemo“, izjavio je Vukelić.

Trifunović: najdirektniji poziv na linč

Glavni i odgovorni urednik portala “Buka”, Aleksandar Trifunović ocijenio je da se danas desio najdirektniji poziv na linč prema novinarima koje je ikad iko uputio u BiH, te ujedno i poziv Dodikovim sljedbenicima da krenu prema metama koje je nacrtao novinarima.

Novinarsku zajednicu, ali i društvo poziva da se solidarišu i ujedine protiv ovakvog ponašanja.

“U ovom trenutku Dodik je zloupotrijebio sve svoje mogućnosti. On treba da zna da je direktno odgovoran za sve što će se u budućnosti desiti novinarima redakcija koje je pomenuo i prozvao”, kaže on.

Prema njegovoj ocjeni Dodik je danas dao povod tužiocima da postupaju po sramnom zakonu kojim je kriminalizovana kleveta, a po njegovoj inicijativi.

“Imamo hiljade mogućnosti da ga tužimo na maksimalne sume koje su daleko niže u odnosu na štetu koju nam svojim izjavama prouzrokuje”, dodaje.

On kaže da će nepravda kad tada da se kažnjava, što će ujedno biti i znak da se društvo bezvlašća pretvara u društvo prava i pravde.

CAPITAL : D. Tovilović

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH