Gledaj slobodno

U Pojasu Gaze do sada poginulo 99 novinara

Klub novinara Banjaluka organizovao je danas na Trgu Krajine odavanje počasti i paljenje svijeća

BANJALUKA – Klub novinara Banjaluka organizovao je danas na Trgu Krajine odavanje počasti i paljenje svijeća za sve kolege i medijske radnike ubijene u Pojasu Gaze.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze 7. oktobra 2023. godine do danas stradalo je 99 novinara i novinarki koji su izvještavali iz ratne zone ili su u njoj živjeli.

Predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić rekao je da je stradalo 92, četvoro iz Izraela i troje kolega iz Libana.

Toliko ubijenih u ovako kratkom roku jasno pokazuje da međunarodne organizacije ne čine dovoljno da zaštite novinare koji izvještavaju iz Pojasa Gaze ili tamo žive. Razmjere razaranja i ubijanja nevinih novinara pokazuje da za vrijeme četvorogodišnjeg rata u cijeloj BiH ubijeno 80 novinara, a tamo je za nešto više od tri mjeseca gotovo stotinu kolega izgubilo život“, kaže Vukelić.

Novinari su ti koji su svijetu pokazali razmjere stradanja i razaranja Pojasa Gaze, kaže Vukelić, zbog čega je u ime Kluba apelovao na sve međunarodne aktere, institucije i ličnosti, da podignu glas i zaštite nevine ljude i nedužne novinare.

Ovakvo stradanje nije viđeno u novijoj istoriji i nevjerovatno je da cijeli svijet ćuti na ovako nešto“, kaže Vukelić.

Inicijatori okupljanja novinara bili su Međunarodna federacije novinara – IFJ, Sindikat novinara Palestine i Nacionalni sindikat novinara Velike Britanije. Novinari su se u isto vrijeme okupili i u Briselu, ali i brojnim drugim gradovima u svijetu i u BiH.

CAPITAL: A. Pisarević

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH