Gledaj slobodno

Šta je cilj kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj?

Medijska zajednica ogorčena. Smatraju da je ovo obračun sa neposlušnim novinarima i medijskim kućama.

BANJALUKA – Ne prestaju reakcije nakon što je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, a koji je kriminalizovao klevetu. Medijska zajednica je ogorčena, jer tvrdi da izmjene zakona ugrožavaju rad novinara i njihovih medijskih kuća.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović tvrdi da za krivična djela protiv ugleda i časti nisu predviđene zatvorske, već novčane kazne koje će se kretati u rasponu od pet do 100 hiljada maraka. Dodao je da sličan zakon ima dosta evropskih zemalja.

“Skoro svaka druga država u Evropskoj uniji ima klevetu odnosno oblast krivičnog djela protiv ugleda i časti uvedene kao krivična djela. U Srbiji je predviđena kazna zatvora. U Hrvatskoj kazna zatvora”, navodi Bukejlović.

Izmjene Krivičnog zakonika kojima se uvreda i kleveta tretiraju kao krivično djelo prije izvjesnog vremena najavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

“Ovo je upereno protiv onih koji javni prostor, savremeni informativni prostor i bilo koji drugi zloupotrebljavaju putem anonimnih i drugih stvari i mi ćemo pokušati jednostavno da za to postoji odgovornost”, rekao je Dodik.

Medijska zajednica ogorčena. Smatraju da je ovo obračun sa neposlušnim novinarima i medijskim kućama. Po mišljenju novinara predstojeća javna rasprava o izmjenama Krivičnog zakonika biće obična farsa u kojoj najvjerovatnije neće učestovati.

“Ne možemo raspravljati da li kazne trebaju biti 50 ili 40 hiljada, 100 hiljada ili 80. Ne. Kleveta ne može biti krivično djelo. Ukoliko je krivično djelo vodi se krivični postupak koji može trajati pet godina. Možete zaplijeniti računare. Upasti u redakciju. I sve ono što podrazumjeva vođenje krivičnog postupka. Ostavite klevetu kao prekršaj kao što je i do sada bilo”, ističe Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Najnoviji potez Vlade RS osudila su gotova sva novinarska udruženja u BiH koja smatraju da je ovo institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o vlasti. Podsjećaju da su sloboda govora i medija neupitni kao dio procesa evropskih integracija i traže od međunarodne zajednice da spriječi da se kroz kriminalizaciju klevete ugase nezavisni mediji. Dosadašnju ćutnju vide kao podršku ovoj namjeri.

“Ako su ovi restriktivni zakoni koji ograničavaju slobodu medija i mišljenja nešto što predstavlja evropske vrijednosti, onda je zaista cinizam ponašanje međunarodne zajednice, prije svih bih rekla Evropske Unije”, smatra politički analitičar Tanja Topić.

Medijska zajednica ne isključuje mogućnost da je nedavni slučaj “Morača”, kada je policija novinaru “Euroblica” Nikoli Morači oduzela telefon zbog neotkrivanja izvora teksta koji je pisao, bila svojevrsna uvertira za najavljene zakone u RS koji se tiču klevete.

“Može biti situacija da su vladajuće strukture imale odavno pik na kolegu Moraču, zato što piše na način koji se njima ne sviđa. Pa su na ovaj način htjeli ili da ga upozore ili da ga disciplinuju ili na neki drugi način svedu u njima prihvatljive mjere. Ali takođe može biti pokazatelj i svima ostalima šta će se njima desiti ne budu li izvještavali na način koji njima odgovara”, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Za 14. mart zakazana je redovna sjednica Narodne skupštine RS, a na njenom dnevnom redu, u formi Nacrta, naći će se i sporne izmjene i dopune Krivičnog zakonika, za koje medijska zajednica tvrdi da bi mogle ugasiti nezavisne medije.

BHRT: Ljubiša Davdović

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH