Gledaj slobodno

Srpska stvara ambijent za progon novinara

Prisiljavanje novinara da otkrije izvor neprimjereno je u demokratskim društvima

BANJALUKA – Namjera da javnost informiše o tome da je osumnjičeni za silovanje pušten na slobodu, iako je riječ o veoma teškom krivičnom djelu, banjalučkog novinara Nikolu Moraču dovela je u situaciju da bude svrstan u istu ravan sa onima o kojima čitav život piše i na koje upozorava, a to su kriminalci.

Zbog toga što nije želio da otkrije svoj izvor, a što svaki novinar koji drži do posla nikada ne bi ni uradio, suočen je sa ispitivanjem i isljeđivanjem istražnih organa zbog navodnog krivičnog djela Povreda tajnosti postupka.

Novinari koji su se danas spontano okupili na Trgu Krajine u Banjaluci kako bi pružili podršku kolegi opravdano strahuju da ovaj slučaj u budućnosti ne postane praksa i obrazac ponašanja, koji bi, ukoliko bude prihvaćen, narušio osnovne postulate novinarstva.

“Nije ovo prvi put. Kada sam ja u pitanju, ovo sa policijom traje već par godina. Jer ja jednostavno nisam u tom jedinom krugu preko kojih oni filtriraju informacije i prosleđuju javnosti. Ja imam svoj put, taj put jeste teži, ali bez izvora taj put bi bio nezamisliv, kazao je danas Morača.

Dodao je da je i ranije trpio velike pritiske zbog izvora, ali da ih nikada nije otkrio. Ako to ikada uradi, više se neće baviti novinarstvom, poručio je on.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić kaže da je prisiljavanje novinara da otkrije izvor neprimjereno demokratskim društvima, a da su policija i tužiteljica Mijatović vrlo dobro upoznati da novinar mora otkriti svoj izvor samo kada je u pitanju ubistvo.

U ovom slučaju o tome nema govora.

FOTO: Agencije

“Na ovaj način se stvara pogodan ambijent za buduće progone novinara. Nakon najave seta zakona kojim će se kriminalizovati kleveta i ograničiti sloboda riječi u Republici Srpskoj, stvara se ambijent u kojem novinari i medijski radnici neće moći normalno izvještavati javnost. Ovo je kap koja je prelila čašu”, poručuje Vukelić.

Dovesti novinara u situaciju da vam dobrovoljno preda telefon samo kako bi se na silu otkrilo ko su mu izvori, nešto je što je suprotno svim pravilima i procedurama, ocjenjuje on.

“Mi ćemo pružiti pravnu pomoć kolegi ukoliko bude potrebno, obavijestiti sva svjetska novinarska udruženja, OESC-e i tražićemo da policija i tužilaštvo prestanu sa ovom institucionalnim pravnim nasiljem u Banjaluci”, rekao je Vukelić.

Novinari su danas sa Trga Krajine prošetali do zgrade policijske uprave u Banjaluci gdje su pozvali nadležne da odmah prekinu institucionalni progon novinara.

Povodom ovog slučaja reagovala su brojna udruženja novinara kao i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

 

Capital: D. Tovilović

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH