Gledaj slobodno

Novinarima nije mjesto u zatvoru, nego u redakciji

Nema nikakve rasprave o kriminalizaciji klevete sa predstavnicima vlasti

BANJALUKA – Nema nikakve rasprave o kriminalizaciji klevete sa predstavnicima vlasti koji su najavili usvajanje zakona koji će omogućiti krivično gonjenje novinara i građana za napisanu i izgovorenu riječ.

Ovo je poručeno nakon sastanka predstavnika novinara i organizacija civilnog društva sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem, kome su predali Deklaraciju “Zajedno protiv ograničavanja prava i sloboda” i zaključke sa konferencije “Koliko slobode će nam ostati?”.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kluba novinara Banjaluka, Centra za ljudska prava, Helsinškog parlamenta građana Banjaluka,te Centra za zaštitu životne sredine koji su bezrezervno ukazali na brojne opasnosti koje donose najavljena rješenja, a koja će, po svemu sudeći, direktno ugroziti rad novinara, posebno onih koji pišu kritički ili se bave istraživanjima.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka i glavni urednik portala CAPITAL Siniša Vukelić je rekao da prema različitim najavama, radi o pet ili šest zakona koji zadiru u oblast slobodnog novinarstva, što je veoma opasno i dovodi do ograničavanja slobode govora, te srozavanja demokratije na još niži nivo.

“Mi smo to odlučno osudili i nema nikakvih pregovora o kriminalizaciji klevete. Kada bismo sjeli za sto da o tome pregovaramo, to bi bio pristanak. Predsjedniku Skupštine smo predali zaključke medijskih kuća, novinarske zajednice i nevladinih organizacija koje smo usvojili na prošlosedmičnoj konferenciji “Koliko slobode će nam ostati?”. Držimo se stava da kleveta mora ostati prekršaj kao do sada i o tome nema polemike”, rekao je Vukelić.

Dodao je da se predstavnici medija i civilnog društva oštro protive donošenju bilo kakvih zakona koji će ograničiti slobodu medija i govora, podignuti nivo cenzure i autocenzure i biti usmjereni prema onim objektivnim novinarima koji donose kvalitetno novinarstvo u Srpskoj.

“Vjerujemo da će usvajanje ovih zakona služiti kao izgovor predstavnicima vlasti koji tvrde da se bore za istinite informacije i protiv lažnih vijesti. Mi očekujemo od NSRS, narodnih poslanika, Vlade RS i zahtijevamo od njih da ne ulaze u ovaj proces. Kriminalizaciju klevete nemojte upućivati u NSRS. Mi ćemo se boriti svim pravnim sredstvima protiv takvog zakona. Novinarima je mjesto u redakcijama a ne u zatvorima. Nadam se da će predstavnici vlasti biti dovoljno svjesni da će nas takvi zakoni vratiti dvije decenije unazad”, rekao je Vukelić i dodao da postoje mnogi preči zakoni koje treba usvojiti, među kojima je onaj o medijskoj pismenosti, o pristupu informacijama, depolitizaciji Javnog RTV servisa, vlasništva u medijima i tako dalje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da će ovi zakoni biti doneseni po hitnoj proceduri i da će biti vrlo rigorozni. Zakonska rješenja, navodno su u pripremi i to van institucija.

Direktor “Centra za ljudska prava” Dejan Lučka kaže da kleveta ne smije ući u Krivični zakonik RS jer bi to previše opteretilo novinare i slobodu izražavanja.

“Ovo bi bilo gušenje slobode izražavanja, a novinar se ionako nalaze na udaru i pod pritiscima zbog svog rada. Više nevladinih organizacija je potpisalo ovu deklaraciju i naglasilo koliki je njen značaj za slobodu novinara. Veoma je bitno da se naglasi kolika je važnost ove Deklaracije i da građani RS znaju koliko bi štete donijelo usvajanje ovih zakona”, rekao je Lučka.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je rekao u saopštenju da ovakav zakon ne postoji u skupštinskoj proceduri, te da će javnost kada takav akt bude ušao u proceduru biti obaviještena.

CAPITAL: A. Pisarević

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH