Gledaj slobodno

Odbacite kriminalizaciju klevete

Novinarska zajednica, mediji, civilno društvo i pravnici su upozorili na nedostake prijedloga rekriminalizacije klevete

SARAJEVO/BANJALUKA – Upravni dobor Udruženja BH novinari poziva poslanike Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da na zasjedanju 14. marta odbace nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Novinari su poručili vlastima da zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije o ponovnoj kriminalizaciji klevete i negativnim posljedicama tog procesa na slobodu izražavanja i mišljenja.

Upravni odbor BH novinara podsjeća da su novinarska zajednica, mediji, civilno društvo i pravnici upozorili na brojne nedostake Vladinog prijedloga rekriminalizacije klevete: od kršenja Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, preko proceduralnih propusta i isključivanja javnosti, do generisanja straha i podsticanja nasilja prema novinarima i medijima, putem neodmjerenih izjava predjednika Milorada Dodika i pojedinih članova Vlade RS.

Postupak ponovne kriminalizacije klevete je naišao na nepodijeljenu osudu novinarke zajednice u BiH, Evropi i svijetu, kao i brojnih međunarodnih organizacija sa uticajem na zaštitu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

Navedene reakcije su ozbiljno uzdrmale teško stečeni kandidatski status Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija, u okviru kojeg medijske slobode i sigurnost novinara visoko kotiraju i predstavljaju uslov koji država mora ispuniti.

Upravni odbor BH novinara upozorava kako bi prihvatanje rekriminalizacije klevete i skupštinska rasprava o Vladinom prijedlogu značili da poslanici NSRS pristaju na kršenje Ustva RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i na zaustavljanje evropskog puta BiH.

Sa druge strane, prihvatanjem nerazumnog prijedloga Vlade, poslanici bi pokazali svojim glasačima u Republici Srpskoj da podržavaju zavođenje pravne represije nad svakim građaninom koji se usudi u vlastitoj kući ili na javnom mjestu izgovoriti krtiku, nezadvoljstvo ili neslaganje sa vladajućim strukturama.

Upravni odbor BH novinara stoga poziva poslanike NSRS da, kao članovi najvišeg zakonodavnog tijela, zatraže mišljenje Venecijanske komisije – savjetodavnog i nezvisnog tijela Savjeta Evrope, čiji su članovi ugledni stučnjaci iz oblasti vladavine prava i zaštite demokratskih vrijednosti.

Njihovo mišljenje može pomoći NSRS u pronalasku najboljih rješenja za balans dvaju prava: onog na uživanje slobode medija i slobode izražavanja, primanja i širenja informacija bez cenzure i nasilja nad novinarima, sa jedne strane, i pružanja pravnih garancija zaštite ugleda, časti i privatnosti svakog čovjeka, sa druge strane.

Saopštenje

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH