Gledaj slobodno

Novinari i aktivisti poručili poslanicima: Ne dižite ruku za ovaj zakon (FOTO)

Novinari, predstavnici civilnog društva i brojni građani održali su jutros protest kod megafona na Trgu Krajine

BANJALUKA – Novinari, predstavnici civilnog društva i brojni građani održali su jutros protest kod megafona na Trgu Krajine i prošetali do Narodne skupštine Republike Srpske zahtijevajući od poslanika da odbace kriminalizaciju klevete, ali su oni to odbacili već na početku zasjedanja.

Nakon višemjesečnih uzaludnih upozorenja i pozivanja da se zaštiti sloboda govora i povuče skandalozna odredba koja klevetu kvalifikuje kao krivično djelo, prijedlog ovog zakona će se ipak danas naći pred poslanicima.  Poslanica SDS-a Maja Dragojević Stojnić iznijela je zahtjev da se krimnalizacija klevete skine s dnevnog reda, ali je od 69 prisutnih poslanika za taj prijedlog glasao samo 21.

Sa Trga Krajine su poslate poruke da se preko ovakvih represivnih zakonskih rješenja vraćamo najmanje dvije decenije unazad. Predstavnicima vlasti poslat je poziv da još jednom razmisle, da se urazume i odustanu od kriminalizacije klevete.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić, koji se u ime novinara obratio okupljenim građanima, rekao je da smo u poslednje dvije decenije samo u jednom zakonu bili ispred regiona, pa čak i EU.

“Prije više od 20 godina ukinuli smo krivično djelo klevete i bili smo prvi u regionu. Prije FBiH. Time smo se ponosili. Sada je vlast Srpske odlučila okrenuti leđa UN, Savjetu Evrope, OEBS-u, Evropskoj komisiji. Poručila je zaštitnicima ljudski prava i sloboda, novinarskim udruženjima, udruženjima građana da ih ne zanima šta pričaju i da žele da se zaštite od istine. Zato je ovo pitanje slobode svakog pojedinca ovdje”, rekao je Vukelić.

Upozorio je da ako ovo prođe, sutra možemo očekivati da nam oduzmu slobodu kretanja, slobodu obrazovanja i sva ostala prava koje imamo po Ustavu RS. Izjave predstavnika vlasti da novinari žele slobodu klevete, te da zemlje EU takođe imaju kriminalizovanu klevetu, namjernim iskrivljivanjem istine.

“Namjerno iskrivljuju činjenice Da, kleveta je u nekim zemljama u krivičnom zakonu, ali moramo znati da su to zemlje poznate po poštenom suđenju, sudijama i tužiocima, koje ne kontrolišu političari. Ponavljaju da su smanjili kazne i da time trebamo biti zadovoljni, nama nikada nije ni bio u kazni već u krivičnom procesu koji može trajati pet godina. Možete dobiti desetine takvih prijava jer njih neće plaćati funkcioner i političari već vi, iz budžeta Srpske. Cijeli sistem, policija i tužilaštvo će o vašem trošku biti upregnuti da dokažu da ste oklevetali komšiju ili nekog funkcionera”, rekao je Vukelić.

Istakao je da je današnja borba građana usmjerena protiv oružja koje vlast poteže pravdajući to uvođenjem reda, ističući da je kleveta kvalitetno sankcionisana Zakonom o zaštiti od klevete.

„Pozivamo poslanike da ne dižu ruku za ovaj zakon i ne ostanu upamćeni kao neko ko je poslušnost podredio interesu svog naroda”, poručio je Vukelić.

Brojni novinari, aktivisti i građani, nakon šetnje ostali su pred Narodnom skupštinom RS sa istaknutim transparentima i uz zvuke pištaljki.

Sjednica Narodne skupštine RS počela je poslije 10 časova, a na prijedlog SDS-a da se sporne izmjene povuku. Za je glasao 21 poslanik, dok je 24 njih bilo uzdržanih, zbog čega prijedlog nije povučen sa dnevnog reda.

CAPITAL: A. Pisarević

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH