Gledaj slobodno

Misija OSCE osudila Dodikove napade na medije

Takve ekstremne i zapaljive izjave, posebno kada ih daju politički lideri, imaju potencijal da stvore atmosferu neprijateljstva

BEČ/SARAJEVO – Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler osuđuju nedavne ponovljene, otvorene i direktne prijetnje, kao i optužbe od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika upućene medijima N1, Capital, BN TV, te magazinu Buka.

Izjavljena namjera predsjednika Dodika da podnese tužbe protiv ovih medijskih organizacija zbog navodne destabilizacije RS i podrivanja njegove pozicije na vlasti, uz njegove tvrdnje da navodno dobijaju međunarodna sredstva u tu svrhu, jasno su usmjereni na ućutkivanje i targetiranje novinara, kao i na utišavanje nezavisnih i oprečnih glasova. Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na nedavni korak Narodne skupštine Republike Srpske kojim je, 20. Jula 2023. godine, ponovo kriminalizovala klevetu u Republici Srpskoj.

“Takve ekstremne i zapaljive izjave, posebno kada ih daju politički lideri, imaju potencijal da stvore atmosferu neprijateljstva, pa čak i podstaknu na nasilje. Prijašnji slučajevi slične retorike doveli su do napada na novinare i zagovornike ljudskih prava od strane grupa huligana, uz zapanjujuće slabe i nedovoljne reakcije organa za provođenje zakona koji nisu uspjeli pronaći i procesuirati počinioce i zaštititi građane od nasilja””, rekao je ambasador Aggeler.

Ribeiro je istakla da osuđuje optužbe protiv novinara televizije N1, Capital, Buka i BN i podsjetila na odluku Ministarskog asvjeta OSCE-a o bezbjednosti novinara iz 2018. godine, usvojenom konsenzusom svih država članica OSCE-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“U ovoj odluci one “pozivaju političke lidere, javne službenike i vlasti da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili odobravanja i da nedvosmisleno osude nasilje nad novinarima, a sve to u cilju smanjenja rizika ili prijetnji s kojima se novinari mogu suočiti te izbjegavanja podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i poštovanja značaja nezavisnog novinarstva, rekla je Ribeiro.

OSCE najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja ili uznemiravanja novinarki i novinara i naglašava važnost zaštite njihove sigurnosti i prava, uključujući njihovu fizičku sigurnost, sigurnost njihovih prostorija i domova te osuđuje strateške tužbe koje protiv medija pokreću javni zvaničnici.

“Očekujemo da će se vlasti u RS-u poštovati svoju obavezu da obezbijede zaštitu svih građana RS-a, uključujući i novinarke i novinare, od mogućih posljedica ovakvog zapaljivog govora. Slobodni i nezavisni mediji su kamen temeljac svakog demokratskog društva, a OSCE naglašava važnost njegovanja okruženja u kojem novinari i medijske organizacije mogu djelovati bez straha od odmazde”, zaključili su Ribeiro i Aggeler.

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH