Gledaj slobodno

Marfi: Nezavisni mediji u BiH su napadnuti i ugroženi

Nezavisni i slobodni mediji su napadnuti u regionu, u BiH, a posebno u Republici Srpskoj

SARAJEVO – Nezavisni i slobodni mediji su napadnuti u regionu, BiH, a posebno u Republici Srpskoj, poručio je Majkl Marfi, američki ambasador u BiH, na medijskom forumu “Program za pomoć medijima na Balkanu”.

On je rekao da su SAD posvećene odbrani nezavisnih medija u BiH i temeljnih sloboda medija, govora i okupljanja.

“Narodna skupština RS je nedavno usvojila, u prvom čitanju, nacrte izmjena Krivičnog zakona RS kojima bi se ponovno kriminizirala kleveta. Poznato nam je da skupština takođe planira uvesti zakone kojim bi sve medije i nevladine organizacije koji primaju međunarodnu finansijsku pomoć označila kao ‘strane agente’. Ove represivne mjere potiču izravno iz Kremljinskog priručnika za demontiranje demokratije ušutkivanjem kritičara”, rekao je Marfi i dodao da je zakon pisan na način da bi bio što fleksibilniji.

On je ustvrdio da nije nerazumno da se pretpostavi da će vladajuća koalicija koristiti izmijenjeni Krivični zakon za kažnjavanje političkih protivnika i ušutkivanje nezavisnih medija u RS.

On je rekao da su i mediji u FBiH izloženi napadima, a da se novinarima rutinski prijeti.

“Iako političari u FBiH nisu predložili nikakav poseban zakon čiji bi cilj bio ušutkivanje kritičara, neki od njih koriste sva raspoloživa sredstva da spriječe novinare da izvještavaju o njihovoj korupciji i drugim nedjelima ili da ih kazne nakon što završe sa izvještavanjem”, rekao je Marfi.

Poručio je da su vrata SAD otvorena za slobodne i nezavisne medije, i da će ih SAD nastaviti podržavati.

“Jedva čekam da vidim rezultate vaše saradnje oko ovih ključnih pitanja na ovom forumu. A što je najvažnije, radujem se tome što ću nastaviti pratiti i podržavati sve vas dok hrabro i čvrsto obavljate svoju osnovnu ulogu održavanja i jačanja demokratije za svoje sugrađane”, istakao je Marfi.

Nezavisne

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH