Gledaj slobodno

Čekajući Šmita ili “višu silu”: Opozicija protiv kriminalizacije klevete

Opozicioni političari nemaju zajedničko rješenje protiv pokušaja vlasti koji vodi ka gušenju svake javne kritike

BANJALUKA – Jedinstveni u osudi izmjena krivičnog zakona Republike Srpske, kojim vlast namjerava kriminalizovati klevetu i uvredu i uvesti drakonske kazne za počinioce, opozicioni političari u ovom entitetu nemaju zajedničko rješenje protiv ovakvog pokušaja vlasti koji vodi ka gušenju svake javne kritike.

Dok je usamljeni poziv na protest ostao bez odgovora, dio opozicionara vjeruje da bi međunarodna zajednica mogla staviti tačku na opasne namjere vlasti Milorada Dodika.

U međuvremenu, sve je izvjesnije da će sporne izmjene Krivičnog zakonika biti usvojene. Uprkos održanim javnim raspravama, brojnim primjedbama, pa i upozorenjima iz međunarodnih institucija, vjerovatno je da će predložene izmjene biti usvojene u neizmijenjenom obliku, onako kako je u usvojenom nacrtu zakona i propisano.

To je, ignorišući sva upozoranja da će to predstavljati drakonsko kršenje medijskih sloboda kao i sloboda govora, najavio lično Milorad Dodik, usput, u svom maniru, nastavljajući vrijeđanje novinara i svih koji nisu “oduševljeni” postupcima vlasti na čijem je on čelu.

Budu li na ovaj način kriminalizovane kleveta i uvreda, na udaru se neće naći samo slobodni mediji i novinari, već i svi građani koji se javno usude kritikovati vlast, ako u toj kritici bude pronađen bilo kakav element klevete ili uvrede.

Onaj ko ne bude u mogućnosti, a malo ko u ovom entitetu to jeste, da plati kaznu koja iznosi i do 120 hiljada maraka, moraće svoju kaznu “odležati”.

Zabrinjavajuće je da se istovremeno stiče utisak da ovakva opasna namjera vlasti, koja ide u pravcu kršenja građanskih sloboda i uopšte ljudskih prava, nailazi na ozbiljan otpor samo dijela novinarske zajednice. Prvenstveno onog dijela koji čine novinari i mediji koji nisu pod kontrolom vlasti.

S druge strane, opozicioni političari, osim što su se deklarativno izjasnili protiv kriminalizacije klevete, ostavljaju utisak kao da je ovo za njih drugorazredna tema, te se tako tek njih nekolicina pojavila na javnim raspravama održanim u pet gradova. (Na onoj prvoj, održanoj u Banjaluci, niko od opozicionara nije ni prisustvovao).

Nema protesta

O vaninstitucionalnoj političkoj borbi opozicije protiv namjere vlasti da ućutka svaku kritiku, očito nema ni govora. Pogotovo u situaciji kada su animoziteti među opozicionim političarima u RS često i veći nego između vlasti i takve opozicije.

Tako je usamljeni poziv Igora Crnatka na proteste zbog kriminalizacije klevete ostao bez ikakvog odjeka među opozicionim kolegama.

“Još prije dva mjeseca pozvao sam da svi međusobni napadi unutar opozicije prestanu, da se što prije opozicija sastane i dogovori proteste. Mislim da nakon udara na novčanike preko odbijanja ukidanja akciza, udara na čast i dostojanstvo u “aferi Milanović”, ovaj zakon, kao udar na slobodu svakog čovjeka u RS, treba biti okidač, da se opozicija svom snagom okrene prema režimu, najvećoj opasnosti za RS i naš narod”, kaže Crnadak.

S druge strane, on je i jedan od rijetkih optimista koji smatraju da postoji mogućnost da do usvajanja izmjena krivičnog zakona ni ne dođe, odnosno da neko drugi i ovaj put uradi posao opozicije i građana, s očitom aluzijom na “međunarodni faktor”, ipak on kako kaže, ne bi odustajao od borbe protiv opasnih namjera vlasti.

“Mislim da će Dodik do samog kraja zatezati i ako dobije telefonski poziv, kao prošli put kad je uoči posebne sjednice povukao sve tačke, može se desiti da zaustavi dalju proceduru. U svakom slučaju, ja taj scenario ne bih sada razmatrao, jer sve ukazuje da će on ići do kraja i pokušati usvojiti ovaj diktatorski zakon”, smatra Crnadak.

Opasne namjere

Njegova dojučerašnja partijska kolegica, a odnedavno liderka novosnovanog Narodnog fronta Jelena Trivić, manje je optimistična. Očekuje da će zakonske odredbe o kriminalizaciji kritike sigurno biti usvojene.

“Ja stvarno ne mogu odavno ulaziti u racionalnost njegovih (Dodikovih op.a.) odluka. Taj čovjek je odavno neracionalan, donosi neke poteze vrlo upitne i sada da ja ulazim u tumačenje šta je on mislio, stvarno je bespredmetno. Toliko je bilo stvari nerazumnih da je ovo “enta” pa smo se valjda svi navikli na te njegove sulude ideje”. Ona ne vjeruje u mogućnost da će međunarodna zajednica staviti tačku na Dodikov pokušaj gušenja građanskih sloboda. Ovi iz međunarodne, oni izdaju neko saopštenje, oštro osude i na tome se završi, tako da očekujem da tako bude i ovaj put”, rekla je Trivićka.

FOTO: Avaz

Trivićka, s druge strane, smatra da, kako kaže, “medijski prostor treba urediti”. Uz napomenu da misli na “portaloide”, odnosno portale bez impresuma koji uglavnom odstupaju od svih etičkih i profesionalnih normi, kaže da je i sama “bila žrtva” takvih “medija”, koji su iznosili čak i neistine iz njenog privatnog života, ona smatra da je to područje kojim bi se vlast trebala zabaviti umjesto što pokušava ućutkati svaku kritiku.

Prelaskom tri poslanika iz drugih političkih partija u novoosnovanu partiju Narodni front je de facto postao parlamentaran. Međutim, jedan od tih poslanika Željko Dubravac, tada kao član DNS-a, glasao je za Nacrt izmjena zakona koji predviđa kriminalizaciju klevete sa sve astronomski visokim kaznama za počinioce.

“Imao je svoje razloge koje je i tada obrazložio i koji se ne odnose na samu kriminalizaciju klevete”, kaže Dubravčeva partijska šefica, koja uvjerava da će sva tri poslanika, člana NF-a glasati protiv kriminalizacije klevete.

“Nije do nas”

I Ramiz Salkić, poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS, smatra da bi usvajanje ovakvih izmjena zakona bilo pogubno. “Nije do nas”, konstatuje on, jer to je kako kaže ,”do vladajuće većine”, koja je, smatra, odlučna u svojoj namjeri da kriminalizuje klevetu.

Salkić kaže i da bi oni koji insistiraju na kriminalizaciji klevete i drakonskim kaznama, morali biti svjesni da bi to moglo biti štetno i za njih, a ne samo za njihove kritičare.

“Vi kada donosite neka zakonska rješenja treba da razmišljate da nije pitanje samo na koga se ona trenutno primjenjuju, nego i na koga će se u budućnosti primjenjivati”, napominje Salkić.

On ne isključuje mogućnost da Dodik insistiranjem na kriminalizaciji klevete pokušava trgovati s nekim iz međunarodne zajednice, s ciljem dobijanja nekih povlastica, prije svega finansijskih, ali ne vjeruje da bi međunarodna zajednica oličena u SAD-u i Evropskoj uniji na takvu vrstu “trgovine pristala”.

“Ako je međunarodna zajednica oličena u EU i SAD-u spremna da trguje oko ljudskih prava, sloboda, slobode govore, onda su oni isto licemjerni kao i Milorad Dodik”, kaže Salkić.

On ne vjeruje ni da će visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit kad je to u pitanju išta preduzeti, jer tvrdi Salkić, visoki predstavnik “očito ima prioritet djelovanja na prostorima entiteta Federacije i nije zainteresiran za prostore entiteta RS iz njemu znanih razloga, koje mi možemo samo nagađati”.

Neprimjenljivo

Poslanik Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Đorđe Vučinić ne isključuje mogućnost reakcije međunarodne zajednice, ali u to ne polaže velike nade.

“Postoji mogućnost da će međunarodna zajednica oštrije reagovati i spriječiti sulude i diktatorske poteze vlasti, ali to je više u domenu teoretske šanse, s obzirom da je Milorad Dodik miljenik međunarodne zajednice, iako ima smiješne sankcije, koje mu u ovom društvu samo znače dobar marketinški potez”, kaže Vučinić.

On ne smatra nemogućim ni da izmjene zakona ne budu uopšte usvojene u skupštini, iako u ovom trenutku za to postoji široka skupštinska većina. Vučinić, koji je inače pravnik, smatra i da bi članovi te većine morali shvatiti da je riječ o štetnom pa i “nesprovodivom zakonskom rješenju”.

FOTO: Ringier

“Ako ovakav bude i konačan tekst zakona. kakav je usvojen i u nacrtu, onda će oni koji glasaju za ovakvo rješenje pokazati nepoznavanje osnova pravne nauke, jer je ovakav kakav je sada, ovaj tekst zakona neprovodljiv i u koliziji sa samim sobom. Ja, doduše, ovo pričam iz svog ugla, jer meni niko ne govori kako ću glasati”, kaže Vučinić.

Ako bi zakon bio usvojen, sudska praksa odlučivaće s jedne strane šta je to uvreda, a dok dođemo do nje, za istu riječ će se hipotetički kažnjavati paprenim kaznama u Trebinju, a sud u Bijeljini bi mogao donositi oslobađajuće presude.

Takođe, za krivično djelo “iznošenje ličnih i porodičnih prilika” kažnjavaće se za istinu, što takođe otvara pitanje zašto smo onda donosili Zakon o registru pedofila prije nekoliko mjeseci, ako pedofilu neće smjeti niko reći da je pravosnažno presuđen”, rekao je Vučinić, uz napomenu da govori isključivo u svoje ime.

Paradoksalno je da je Nebojša Vukanović, lider pokreta čiji je Vučinić član, upravo u Trebinju nakon javne rasprave o kriminalizaciji klevete, pokazao da ni on sam ne trpi nikakvu kritiku.

Istoga dana vrlo oštro, uvredljivo i neprimjereno obrušio se na kolegicu Milanku Kovačević Babić, novinarku Direkt-portala, koja se kritički osvrnula na ponašanje opozicije tokom javne rasprave.

Nije ovo jedini primjer, kada su opozicionari pokazali svoje pravo lice u odnosu prema medijskim slobodama.

Nekada veliki kritičar vlasti i samoproklamovani borac za “slobodu govora”, aktuelni gradonačelnik Banjaluke, obrušio se na medije ubrzo nakon što je zasjeo u gradonačelničku fotelju.

Na njegovom udaru se među prvima našao portal Žurnal čijim pisanjem nikako nije bio zadovoljan.

Kako su pojedini opozicionari u RS i na ovaj način pokazali da se po mnogo čemu ne razlikuju od vlasti koju kritikuju, doveden je u sumnju i njihov stvarni motiv protivljenju kriminalizaciji klevete.

S druge strane, paradoks je da bi se, ako bi zakon bio usvojen, i kada bi nepristrasno bio primjenjivan, u što malo ko vjeruje, na njegovom udaru među prvima našao upravo Milorad Dodik.

Naravno, ako ne bi odustao od nebrojenih uvreda, kleveta, pa čak i prijetnji upućivanih novinarkama, novinarima, političkim protivnicima i svima onima koji su javno kritikovali vlast na čijem je čelu.

Drastično bi bili kažnjeni za ista djela i mnogi njegovi saradnici, dok bi mediji pod kontrolom vlasti zasigurno brzo bankotirali. Za svaku izrečenu uvredu isti bi plaćali od pet do 20.000 maraka, što je ipak znatno niže od kazni propisanih za klevetu.

Ovo je još jedan od razloga zašto postoji nada da do usvajanja i primjene zakona neće doći, jer je i sa stanovišta pravnika u koliziji i sa ustavom Bosne i Hercegovine i ustavom Republike Srpske. S obzirom da je kleveta u BIH, koja je bila obuhvaćena krivičnim zakonodavstvom, dekriminalizovana prije dvadeset godina, bio bi ovo krupan korak unazad u demokratizaciji društva. Impuls

 

57dgovora

 1. Kaan Avatar
  Kaan

  Ne vidim ništa sporno u ponovnoj kriminalizaciji klevete (kleveta podrazumijeva laž) jer u ovoj državi svako ima pravo da opljune svakoga izmišljenim optužbama i da nikome za to ne odgovara. Protiv sam ponovne kriminalizacije uvrede jer čak i istinom možeš nekoga kao “uvrijediti” što ne smatram dobrim. Istina ne smije biti kažnjiva čak i ako se zbog nje neko osjeti povrijeđenim. Protiv sam ovakvog drakonskog kažnjavanja jer je ono nespojivo sa materijalnim stanjem većine građana. Na kraju, kriminalizaciju tzv. govora mržnje treba odmah ukinuti jer se radi o izmišljenom krivičnom djelu koje je previše voluntaristički definisano i koje, u mnogo većoj mjeri nego kleveta, narušava slobodu govora.

 2. TerryRot Avatar
  TerryRot

  кредитные карты условия – карты сбербанка виза электрон, карта сбербанка маэстро

 3. BrianTam Avatar
  BrianTam

  зарплатная карта альфа банка – идентификация, банковская карта сбербанка visa

 4. Kennethmof Avatar
  Kennethmof

  Gogo Casino är ett populärt online casino som erbjuder olika spel och möjligheten att vinna stora vinster. Men trots att det är en av de mest omtyckta casinona på nätet, så har det kommit upp rapporter om att vissa spelare inte får sina vinster utbetalda. Detta har skapat oro bland många spelare som undrar om de verkligen kan lita på casinot.

  Många spelare har klagat på att Gogo Casino inte betalar ut deras vinster i tid eller överhuvudtaget. Vissa har rapporterat att deras konton har låsts eller att de har fått olika ursäkter när de har försökt kontakta kundtjänsten. Det är en mycket allvarlig situation och det är viktigt att spelare är medvetna om dessa problem innan de väljer att spela på Gogo Casino.

  Det är viktigt att välja ett pålitligt och säkert online casino för att undvika att hamna i denna typ av situation. Det är bäst att göra lite undersökningar innan du registrerar dig på ett casino för att se om det finns några klagomål eller negativa recensioner. Dessutom är det viktigt att läsa igenom villkoren och reglerna noggrant för att undvika eventuella missförstånd.

  Om du har råkat ut för problem med Gogo Casino eller något annat online casino, är det viktigt att kontakta kundtjänsten så snart som möjligt och försöka lösa problemet. Om problemet inte kan lösas, kan det vara värt att överväga att rapportera det till myndigheterna för att förhindra att andra spelare råkar ut för samma sak.

  Sammanfattningsvis är det viktigt att vara försiktig när det gäller online casinon och att göra noggranna undersökningar innan du väljer att spela på ett visst casino. Att vara medveten om potentiella problem och att agera snabbt om något går fel kan hjälpa dig att undvika att bli lurad av oseriösa operatörer.
  https://gogocasino.one

 5. JamesEloff Avatar
  JamesEloff

  лираглутид отзывы худеющих – аземпик похудение, лекарство дулаглутид

 6. JamesRew Avatar
  JamesRew

  Крупный кредит с любой историей – Крупный кредит с любой историей, Деньги под расписку

 7. Chrisceree Avatar
  Chrisceree

  семаглутид купить +в минске – семаглутид купить +в минске, ozempic +для похудения

 8. RobertPex Avatar
  RobertPex

  kraken darknet onion – kraken магазин, kraken store

 9. Davidlette Avatar
  Davidlette

  vds недорого – поиск vds, виртуальный сервер

 10. DonaldVof Avatar
  DonaldVof

  купить жвачку оптом – лимонад из Польши оптом, шоколадные батончики Лион оптом

 11. Eddiearove Avatar
  Eddiearove

  blacksprut не работает сегодня – блекспрут зеркала, blacksprut +не работае

 12. DarrenTut Avatar
 13. Shawnvoimi Avatar
  Shawnvoimi

  kraken ссылка зеркало – кракен сайт работает, кракен даркнет маркет тор

 14. MarcusUndub Avatar
  MarcusUndub

  лираглутид инструкция +по применению цена – купить трулисити 1.5 +в спб, мунжаро цена

 15. PatrickAnaed Avatar
  PatrickAnaed

  article source Obs download

 16. Bryanhus Avatar
  Bryanhus

  great post to read Retirement planning

 17. RobertBrape Avatar
  RobertBrape

  kraken – кракен зеркало, кракен ссылка

 18. JamesCoist Avatar
  JamesCoist

  площадка мега не работает – mega tor, mega sb новости

 19. KennethInava Avatar
  KennethInava

  https mega sb – mega555, не работает сайт m3ga gl

 20. AntoniopAp Avatar
  AntoniopAp

  российский оземпик – препараты +для похудения цена, трулисити цена отзывы аналоги

 21. aviator appliances Avatar
  aviator appliances

  Evolution and Technological Advancements aviator application

 22. aviator gaming Avatar
  aviator gaming

  Future of the Aviator Game aviator betway

 23. aviator apk download Avatar
  aviator apk download

  Evolution and Technological Advancements aviator apk

 24. aviator predictor app Avatar
  aviator predictor app

  back for more. aviator play

 25. aviator game app Avatar
  aviator game app

  Common Feedback and Suggestions aviator game 1win

 26. aviator demo Avatar
  aviator demo

  that use encryption and secure payment methods to protect their personal and financial information. aviator game zambia

 27. Raymondlax Avatar
  Raymondlax

  Коттеджи в Черногории – Дом с камином Черногория, Горные дома в Черногории

 28. Movieshat Avatar
  Movieshat

  fast cash fort mcmurray Greater insight into a customer's financial strength, credit history, and trends in payment patterns is paramount in reducing your exposure to bad debt.

 29. Movieshat Avatar
  Movieshat

  instant loan fort mcmurray To get cash you just need to fill an online application form and as soon as your application is verified your bank account will be blessed with your required amount.

 30. Movieshat Avatar
  Movieshat

  virgin river season 4 episode 13 louis theroux forbidden america episode 2emanuel movie castnew movie with black female lead

 31. Movieshat Avatar
  Movieshat

  The Top 50 Must-Watch Movies on Netflix in 2024 sabrina the teenage witch season 7charlize theron movies marvel123 movies scary

 32. Movieshat Avatar
  Movieshat

  movie theater with moving chairs where can i stream oscar nominated moviesnfl season 2021what time is stranger things season 4 dropping

 33. Movieshat Avatar
  Movieshat

  moon knight season 2 best shape of my life episodestop rated movies in theaterssuper mario bros movie free 2023

 34. Movieshat Avatar
  Movieshat

  atlanta tv series blindsided the moviefilm red dvdminnesota zoo season pass

 35. Movieshat Avatar
  Movieshat

  bohemian rhapsody movie final episode of bachelorette 2022where can i watch ahs season 11six flags texas season pass

 36. Movieshat Avatar
  Movieshat

  emerson summer film program when is cherry blossom season in dc 2022legendary season 3 episode 3marriage boot camp season 9 castoctober season flowers

 37. Movieshat Avatar
  Movieshat

  classic horror movies ocean 7 movie castwalleye season michigan 2022the presence of love moviefruits in season for spring

 38. Movieshat Avatar
  Movieshat

  the summer i turned pretty season 2 horror films of the 70sparacites moviewhat year was the movie the gambler madeseabees movie

 39. BruceNon Avatar
  BruceNon

  Современные бра и лифчики это неотъемлемая область женского бытия. Ярчайшие размещены тут https://incanto.com.ua/lupoline
  Бюстики бывают разные – с мелкой и крупной чашкой, но правильно подобранный обязательно принесет массу удовольствия. Важно определить размер и оформляйте заказ знакомом всем интернет-магазине бюстгальтеров. В размерах окажет помощь чуткий специалист и таблица размеров понравившегося производителя. Комфорт в использовании находится в зависимости от качества материала и умелого кроя и шитья – рассматривайте скрупулезно. Образцовый бюстгальтер не станет сдавливать, тереть или оставлять рисунок. Он должен оставаться красивым и поднимать тонус женщине. Не забудьте про особенные бюстгальтеры – для молодых мам, легкие бесшовные, без косточек и меняющие форму трансформеры.

Komentari

Na ovom članku ima 47 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH