Gledaj slobodno

BH novinari traže rješavanje problema zaposlenih u BHRT-u

Upravni odbor Udruženja BH novinari daje punu podršku zahtjevima Samostalnog sindikata radnika BHRT–a

SARAJEVO – Upravni odbor Udruženja BH novinari daje punu podršku zahtjevima Samostalnog sindikata radnika BHRT–a i njihovom posljednjem apelu za rješavanje finansijskih i drugih teškoća u funkcionisanju javnog medijskog servisa, te stvaranju uslova za siguran i plaćen rad za 800 novinara i drugih uposlenika.

Samostalni sindikat radnika BHRT-a je u srijedu uputio alarmantano pismo Parlmentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kao osnivaču ovog medija, zatim Upravnom odboru i menadžmentu BHRT –a, te ostalim nadležnim lokalnim i međunarodnim tijelima i organizacijama za „spas“ BHRT od finansijke propasti.

U svom apelu, Samostalni sindikat radnika BHRT –a traži stabilno finansiranje javnog RTV servisa i podsjeća kako je to jedan do 14 prioriteta na evropskom putu BiH, naglašavajući istovremeno kako se radnici tog medija nalaze na rubu egzistencije.

Ranije je saopšteno da entiteski javni servisi – RTRS i RTV FBiH duguju BHRT – u 80 miliona KM od naplaćene takse, odnosno 15 miliona za pružene, a neplaćene usluge.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako nadležne institucije BiH više od decenije ne žele riješiti problem stabilnog finansiranja BHRT, dozvoljavajući čak i da jedan od servisa – RTRS, javno krši Zakon o javnom RTV sistemu više od šest godina bez ikakvih reakacija ili sankcija za takvo postupanje.

Finansijska destabilzacija BHRT–a postala je plodno tlo i za političko–nacionalna uplitanja u rad ovog medija, koja nisu bila u direktnoj vezi samo sa imenovanjima članova uprave, direktora i urednika, već su uticala i na unutašnju destabilizaciju, loše programske odluke i nacionale podjele među uposlenicima.

Upravni odbor BH novinara smatra da teret i odgovornost za rješavanje bezakonja u raspodjeli RTV takse među tri emitera, programskoj stabilnosti i politički nezavisnom upravljanju ovim javnim medijem moraju biti na osnivaču – Parlamentarnoj skupštini BiH, zatim na Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), kao regulatoru profesionalnog i zakonitog rada nosilaca dozvole za javno emitovanje, te na međunarodnoj zajednici BiH koja je garant poštovanja prava na slobodu informisanja i pristupa javnim i pluralnim informacijama za sve građane.

Svaka od navedenih institucija/organizacija mora preuzeti dio svoje odgovornosti i početi tražiti rješenja za opstanak BHRT i dostojan, plaćen rad njegovih uposlenika.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara poziva upravu i menadžment BHRT da sa mnogo više odgovornosti i transparetnosti ponudi javnosti svoje strategije i planove za “spas” BHRT.

Javnost, profesionala medijska zajednica i građani BiH koji plaćaju RTV taksu očekuju od menadžmenta i Upravnog odbora BHRT–a da ponudi nove, inovativne modele upravljanja javnim medijem i javnim resursima u interesu građana, pošteniju i racionalniju raspodjelu novca za plate i druga primanja svih uposlenih, kao i kreiranje kvalitetnih i modernih programskih sadržaja.

Rješenje finansijskih, programskih i tehničkih teškoća u BHRT –u nije moguće (samo) intervencijom i odlukama izvan RTV doma, već traži više angažmana i odgovornosti onih koji vode ovaj medij i njime upravaljaju. BH novinari

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH