Gledaj slobodno

Zakon je skoro napisan, usvaja se bez konsultacija sa novinarima

Takozvani “zakon o kleveti” već se piše i imamo informacije da neće biti javne rasprave

BANJALUKA – Takozvani “zakon o kleveti” već se piše i imamo informacije da neće biti javne rasprave nego da će se ići odmah na usvajanje, bez konsultacija sa predstavnicima medija i novinarske zajednice.

Ovo je rekla zamjenica predsjednika Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije Sandra Gojković Arbutina na konferenciji “Koliko će nam slobode ostati” Kluba novinara Banjaluka, poslovnog portala Capital.ba i Fondacije Friedrich Ebert Banjaluka.

“Suština tog zakona ne bi trebalo samo da bude pitanje medija, nego i politike i javnih ličnosti. Uopšte se ne vodi računa šta to znači za medije, a mi znamo da je poenta u velikim novčanim kaznama koje će dovesti do gašenja medija. Presude koje smo do sada dobijali su obično oko 5.000 maraka ali informacije vlasti su da je to malo. Pitamo se hoće li to biti kazna koja će značiti da se više nikada nećete usuditi da kažete ono što mislite ili znate. Ko to procjenjuje? Ko zna da procijeni šta je kleveta? Niko se time ne bavi, niko nas nije pitao da zajedno sjednemo i utvrdimo šta je lažna vijest i kleveta”, pita Gojković-Arbutina.

Dodaje da nikada nije bilo poziva na dijalog, ali da se uporno plasiraju informacije da se novinari opiru, što nije istina.

“Kada pogledamo gdje je bilo najviše lažnih informacija, vidimo da je na Javnom servisu. Ni u jednom momentu se nije spomenuo Javni seris, govori se samo o medijima koji pišu kritički i istražuju, a niko se ne bavi najvećim medijem koji je imao plejadu lažnih vijesti i kleveta”, kaže ona.

Službenik za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH Igor Ličina kaže da u vijeku u kojem živimo ne bi niko trebalo da odgovara za izneseno mišljenje.

“Ne postoji ljudsko pravo na tačnu informaciju i vijest. Bilo kakvo ograničavanje ulazi u kršenje osnovnih sloboda. Nebitno je kolike su kazne. Mi smo pregledali stotine presuda i stvari su išle u nekom prihvatljivom pravcu harmonizovanja sa praksom. Ovo sada je definitivan korak nazad. Sve što se dešava je signal onima koji bi da nas vrate 20 godina unazad da to ne rade”, kaže Ličina.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Đorđe Vuković pita kako pronaći rješenje koje je dobro kada su odnosi snaga između strana neuporedivi.

“Fingiranje pregovora sa onim koji propisuju ta rješenja, stvorilo bi privid da je tu neki kompromis, a sigurno to ne bi bilo tako. Ovo će još dublje razotkriti prirodu autoritarnog režima u kojem živimo i pojasniti sa kojim se kapacitetima mi borimo protiv toga. Između koga mi to uopšte pravimo ravnotežu? Moramo istini pogledati u oči. Mediji su svoju zajednicu oslabili zloupotrebama iznutra i odatle moramo krenuti sa ojačavanjem. Nenaoružani proroci ne mogu da ratuju, pa je vrijeme da se novinari sami ojačaju”, rekao je Vuković.

Nekadašnji direktor Fondacije za otvoreno društvo i Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kaže da ostaje otvoreno pitanje kako će građani reagovati na ovo.

“Bilo bi dobro da i građani kažu šta misle o ovom zakonu i da se krene u kontraofanzivu, da mi mediji ovaj zakon iskoriste za borbu protiv kleveta koje protiv njih iznose političari”, rekao je Antonijević.

CAPITAL: A. Pisarević

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH