Gledaj slobodno

Sjeverna Koreja niče u srcu Evrope: Opasnost za sve

BANJALUKA – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovo je najavio kriminalizovanje klevete. Novinari i pravnici upozoravaju da je ovo posljednji čin u gušenju slobodnog mišljenja.

”Kao predsjednik SNSD-a tražio sam od Vlade, odnosno od Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene važećih zakona te da ih prilagodi evropskim konvencijama. Radi se o Zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede u Krivični zakon, kao krivičnog djela i proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.”

OPASNOST ZA SVE

Ovo je prije nekoliko dana najavio Milorad Dodik i time ponovo u javni prostor vratio priču o “porobljavanju medija”. Dodik je u nekoliko navrata najavljivao “disciplinovanje medija” putem zakonskih rješenja i pitanje je da li će i sada odustati od toga ili će insistirati da se ova zakonska rješenja i usvoje.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka i urednik portala Capital Siniša Vukelić kaže da je ostao bez riječi kada je pročitao Dodikove “najave”. On kaže da ova zakonska rješenja vraćaju medijsku zajednicu nekoliko koraka natrag umjesto naprijed.

– Kriminalizovanje klevete je opasnost za sve ljude koji slobodno misle. Opasno je za udruženja građana, za opoziciju i za sve one koji kritikuju rad vlasti. Donošenje ovakvih zakona, koji daju ovoliki prostor vlastodršcima, a koji se do sada nisu pokazali kao veliki poštovaoci demokratskih vrijednosti, zaista je izuzetno opasno po sve u ovom društvu, istakao je Vukelić.

Izvršni direktor Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić rekla je da je donošenje ovih zakona u planu i programu vladajućih struktura u Republici Srpskoj već godinama.

– Svako malo imamo najave sličnih zakona. Kriminalizacija klevete je nešto što se najavljivalo već i ranije, kao i zakoni vezani za ograničavanje rada nevladinih organizacija i medija. Sve to ide u smjeru prijetnji uvođenja apsolutne cenzure u Republici Srpskoj i kontrole svake kritike. Sa jedne strane, to su neke prijetnje koje su godinama prisutne u javnom diskursu. Svaki put kada je neka kriza, potežu se najave uvođenja ovakvih zakona, rekla je Korajlić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović kaže da je ovo realizacija najave pravobranioca Milimira Govedarice, koji je ne tako davno najavio da će kleveta ponovo biti krivično djelo.

– Republika Srpska već dugo klizi u totalitarno društvo i jednoumlje, sve smo bliži Sjevernoj Koreji, male su nijanse koje dijele našeg uzurpatora i vođu od Kim Jong-una i nedostaje samo par koraka da se Republika Srpska pretvori u koncentracioni geto i Sjevernu Koreju u srcu Evrope, naglasio je Vukanović.

MANJI I VEĆI PROBLEM

Advokat Aleksandar Jokić za Oslobođenje kaže da niko ne razmišlja o dugotrajnim posljedicama ukoliko ovi zakoni stupe na snagu. Smatra da je novčani dio tih kazni najmanji problem.

“Ljudi ne razmišljaju o tome da će se protiv njih godinama voditi postupci. Čak i ako na kraju budu riješeni u njihovu korist, oni godinama neće moći dobiti posao u javnoj upravi ili dobiti putne isprave, jer neće imati uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak”, napominje Jokić.

UO BH novinara ističe da Milorad Dodik nije jedini političar koji zagovara kriminalizaciju klevete i uvrede.

“Posljednjih mjeseci svjedočimo sličnim inicijativama vodećih političara u oba bh. entiteta i prijedlozima kriminalizacije klevete. U slučaju BiH i neskrivenih pritisaka i miješanja političara u rad pravosuđa, ovakve inicijative su neprihvatljive i otvaraju prostor za političku zloupotrebu zakonodavno-pravnog sistema i pravosudnih institucija”, ističu.

Oslobođenje: Goran Dakić

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH