Gledaj slobodno

Savjet za štampu i online medije osudio usvajanje zakona

SARAJEVO – Usvajanjem izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta direktno se narušavaju osnovni principi slobode izražavanja, smtraju u Savjetu za štampu i online medije BiH.

Radi se o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika po kojima je kleveta postala krivično djelo novčano kažnjiva, ali i uz mogućnost kazne zatvora. Propisana novčana kazna od 1.000 do 6.000 KM a maksimalnsa kazna zatvora je do dva mjeseca za osuđene koji ne budu mogli otplatiti novčanu kaznu.

Istovremeno, bilježi se porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja, upozorili su iz ovog tijela.

“Novinari i urednici svakodnevno se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagovanja ili demantija, što je takođe zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Predviđene kazne doprinijeće cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija”, poručili su iz Savjeta.

Upravni odbor Savjeta upozorava nadležne da je usvojeni zakon vrlo štetan po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo.

“Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Javni interes je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH”, rekli su.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS usvojen je juče nakon žestoke rasprave i uz snažan protest novinarske zajednice, aktivista i građana. On sada mora proći i proceduru u Vijeću naroda RS, nakon čega će, ako ne bude veta, stupiti na snagu.

U Savjetu ukazuju i na to da novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa.

“Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika”, navode u saopštenju citat prvog člana Kodeksa koji se tiče interesa javnosti.

Slobodno.org

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH