Gledaj slobodno

SafeJournalists: Nedopustivi pritisci na slobodu medija i novinare u Srpskoj

Novinarima Aleksandru Trifunoviću iz Buke i Nikoli Morači iz EuroBlica vandali su izgrebali automobile.

BANJALUKA – Novinari i mediji u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme meta su različitih vrsta napada i pritisaka.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na press konferenciji održanoj 8. marta u Banjalci na neprimjeren način komentarisao je borbu novinara protiv kriminalizacije klevete i nacrta izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, po kojem bi se kleveta kriminalizovala, a građani i novinari kažnjavali novčanim kaznama i do 100.000 KM.

Pored neprimjerenog obraćanja novinarima i javnog vrijeđanja Siniše Vukelića, člana UO BH novinara i predsjednika BHN Kluba novinara Banjaluka, Dodik je najavio rigorozne mjere protiv NVO sektora i udruženja koja se finansiraju donatorskim sredstvima, te pojasnio kako “SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD“ i najavio da će Republika Srpska preuzeti istu terminologiju.

Dan nakon konferencije, novinarima Aleksandru Trifunoviću iz Buke i Nikoli Morači iz EuroBlica vandali su izgrebali automobile. Banjalučka policija trenutno istražuje slučaj. Podsjetimo, Morača je nedavno saslušan u policiji i oduzet mu je mobilni telefon, nakon što je odbio da kaže ime izvora informacija, što je SafeJournalists mreža osudila. Dodik nije propustio da se obrati i o ovom pitanju, rekavši da “postoje indicije” da su novinari sami oštetili vozila.

Iz Udruženja BH novinari isitču da je vandalizam na imovinu dvojice novinara direktna posljedica poruka koje javnosti već danima upućuje Milorad Dodik. Dodik svojom retorikom targetira novinare koji se bore protiv kriminalizacije klevete kao “nepodobne”. On javno, imenom i prezimenom, pojedine novinare označava „neprijateljima sistema“, i samo je pitanje vremena kada će neki od tih novinara biti i fizički napadnuti jer je predsjednik Republike Srpske od njih napravio mete, zaključuju iz Udruženja.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, zahtijeva da policija hitno istraži slučajeve. Mreža poziva nadležne institucije da osiguraju neophodnu zaštitu novinarima dok traje istraga i dok se ne pronađu počinioci. Od Milorada Dodika i od svih ostalih državnih zvaničnika očekujemo da prestanu sa gušenjem medijskih sloboda u Republici Srpskoj i sa “upiranjem prsta u novinare”, jer se na taj način ugrožava sigurnost novinara i njihovih porodica.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

SafeJournalists

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH