Gledaj slobodno

Reagovanje obične građanke Gorice Dodik važno za nacionalnu agenciju Srpske

Pošto je riječ o “prvoj kćerki”, onda to mnogo govori o prirodi političkog sistema Srpske

BANJALUKA – Novinska agencija Republike Srpske SRNA prenijela je saopštenje obične građanke Gorice Dodik povodom dešavanja izazvanih gostovanjem SARTR-a (Sarajevski ratni teatar) na prošlosedmičnom “Teatar festu” u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci.

Veliko pitanje je da li bi nacionalna agencija prenijela saopštenje običnog građanina da se ne radi o kćerki predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a pošto je riječ o “prvoj kćerki”, onda to mnogo govori o prirodi političkog sistema Republike Srpske.

Pošto svako treba da ima pravo na slobodu govora i mišljenja, portal Slobodno.org, prenosi saoštenje sa SRNE u cjelini i bez intervencija.

S obzirom na novu praksu da nacionalna agencija objavljuje reagovanja građana i njihova pisma, ovo je možda prilika da svi koji se ne slažu sa javnim diskursom ili imaju stav o pojedinim događajima i pojavama u našoj javnosti, učine isto i pošalju im svoja saopštenja.

Slobodno.org

Republika Srpska – Gorica Dodik – reagovanje

UPRKOS UVREDAMA I PRITISCIMA, DODIKOVA OSTAJE PRI STAVU: NARODNO POZORIŠTE TREBA DA RADI U INTERESU SRPSKE!

BANJALUKA, 15. JUNA /SRNA/ – Kćerka predsjednika Republike Srpske Gorica Dodik saopštila je da uprkos uvredama, optužbama i pritiscima pojedinih medija i novinara neće odstupiti od svog stava da Narodno pozorište Republike Srpske nije trebalo da ugosti SARTR i da ubuduće treba da vodi odgovornu nacionalnu, kulturnu politiku, koja će štititi interese i biti u službi Srpske, te da je sve ispod toga neprihvatljivo.

Dodikova je naglasila da od ovog stava neće odstupiti ma koliko pritisci pojedinih medija i novinara bili jaki i ma koliko nasrtali na nju i njenu porodicu.

Ona je dodala da je, poslije dugo razmišljanja, donijela odluku da se saopštenjem obrati javnosti i bar pokuša da objasni zašto se njeno ime već danima provlači kroz blato u brojnim medijima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i regionu.

“Od svega što pojedini mediji i novinari već danima pokušavaju da mi podmetnu – da utičem na rad Javnog servisa Republike Srpske, da postavljam i smjenjujem kadar u institucijama Republike Srpske, da pozivam na linč rukovodstva i glumaca Narodnog pozorišta Republike Srpske i tako unedogled – istina je samo da sam kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, istakla je Dodikova.

Isto tako, dodala je ona, istina je da je kao obični građanin Republike Srpske i Banjaluke, na društvenoj mreži Tviter, u dva navrata, iznijela lični stav i izrazila mišljenje o činjenici da će na ovogodišnjem “Teatar festu” u Banjaluci gostovati Sarajevski ratni teatar, te da je, prema njenom mišljenju, to neprihvatljivo iz prostog razloga što to pozorište, na svojoj zvaničnoj internet stranici i dalje zastupa tezu o “agresiji na BiH”, navode da su osnovani u vrijeme “opsade”, te da su kao teatar “svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, tj. kulturnog otpora fašizmu i agresiji”.

Dodikova je rekla da, pored svega ovog, treba pomenuti i to da je navedeni teatar u avgustu 1992. godine konstituisan kao “vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH”, te je u januaru 1993. godine, odlukom Ratnog predsjedništva Skupštine grada Sarajevo, označeno kao “javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada”.

“Sve navedeno možete pročitati na interenet stranici SARTR-a. I sve to je uticalo na moje reagovanje na društvenim mrežama. Nijednog trenutka nisam se bavila predstavom, koju SARTR treba da izvede na ‘Teatar festu’, a što mi se podmeće već danima. Nijednog trenutka nisam pominjala bilo kog člana glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske, na šta se pokušala usmjeriti pažnja na konferenciji za medije, održanoj u Narodnom pozorišti Republike Srpske”, navela je Dodikova.

Ona je ukazala da je na društvenoj mreži izrazila lični stav o činjenici da je Banjaluka domaćin pozorišnom ansamblu koji dalje baštini ideje i stavove iz 1992. godine, a prema kojima su Srbi u BiH agresori i fašisti, skloni “opsadama”.

“Da budem jasna do kraja, ni ja, niti moja porodica, nikada se nismo osjećali kao agresori, a još manje kao fašisti. Zato imam pravo da kao obični građanin Republike Srpske kažem da meni lično smeta činjenica da u hramu kulture Srpske i Banjaluke raširenih ruku i otvorenog srca primamo bilo koga ko u svom nazivu ima oznaku ‘ratni’ i ko se ne odriče sramnih kvalifikacija izrečenih na račun srpskog naroda”, istakla je Dodikova.

Što se tiče skidanja zastave Republike Srpske sa jarbola Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dodikova je rekla da ne bi trošila riječi, te da su drugi o tome rekli dovoljno.

“Umjesto da uvaže moje pravo na iznošenje mišljenja, pojavila se cijela horda neistomišljenika koji danima pokušavaju da mi zatvore usta i uskrate demokratsko pravo na slobodu govora. Zanimljivo, u prvim redovima su oni koji se već mjesecima gorljivo zalažu za povlačenje predloženih izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, navodeći da svako ima pravo na mišljenje! Svako, osim Gorice Dodik, očigledno. I to samo zato što je Dodik”, naglasila je Dodikova.

Prije nego što ponovo krenete sa salvama uvreda, optužbi i kleveta, poručila je Dodikova, usaglasite se sami sa sobom da li je Gorica Dodik neko mitsko biće, kćerka predsjednika koja vodi kadrovsku politiku u svim sferama života ili je samo obični građanin Republike Srpske koji se ne libi reći šta misli, ma koliko je to koštalo u životu.

“Istina je samo jedna!”, naglasila je Dodikova. /kraj/tp

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH