Gledaj slobodno

Lučka: Ako bi se gledalo ko je sve dobijao novac izvana, onda smo svi “strani agenti”

Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka govori o odgovornosti dvojice političara za napad

BANJALUKA – Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka govori za naš list o napadu huligana na aktiviste Bh. povorke ponosa u Banjaluci i odgovornosti dvojice političara za taj napad.

Helsinški parlament je organizacija koja već skoro tri decenije radi na promociji i zaštiti ljudskih prava. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je izjavama i ponašanjem u zadnje vrijeme jasno stao na stanovište da njemu nije stalno do ljudskih prava i da im se čak i protivi, svojim izjavama je dao doprinos i atmosferi linča prema LGBT+ aktivistima i nevjerovatno je da je baš u toku kampanje “Za život žena” izjavio da će Banjaluka ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti.

MLAKA REAKCIJA

Ovo u razgovoru za Oslobođenje kaže direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka.

On kaže da je Stanivuković svojim ponašanjem poslao sliku nekoga ko se ne brine za sliku Banje Luke, njenu otvorenost, ali ni za same građane i građanke Banjaluke, niti ljude koji dolaze u grad na Vrbasu kao gosti.

Zbog takvih stvari, Helsinški parlament je postupio izuzetno moralno i ispravno tako što je otkazao saradnju sa Gradom i dao primjer drugim organizacijama kako bi trebalo da se postupa. Da stvar bude gora, predsjednik RS Milorad Dodik je najavio da će Srpska u narednih nekoliko mjeseci donijeti zakon po kojem će se pripadnicima LGBT zajednice zabraniti pristup obrazovnim ustanovama.

OSLOBOĐENJE: PRIJE NAPADA HULIGANA DESILI SU SE NAPADI NA NOVINARE. ZAŠTO SE SVE TO DEŠAVA U POSLJEDNJIH MJESEC DANA?

Lučka: To je nastavak matrice ponašanja koja služi za to da se ograniče prava i slobode građana, da se svi mediji ukalupe i da svi u tim medijima imaju isto ili slično mišljenje i da novinari postanu neka vrsta portparola političkih partija i političara. U javnosti se stvara slika da su za sve loše stvari izrečene u javnom prostoru krivi novinari, manjine i svi oni koji nisu u saglasju sa trenutnom politikom.

Oštre riječi i vrijeđanja novinara koji dolaze od predstavnika vlasti praktično služe kao targetiranja novinara i njihove imovine.

To je stari dobro poznati princip: ako niste sa nama, protiv nas ste. A novinari, aktivisti i mnogi istaknuti pojedinci svakako nisu na toj liniji, dok oštre riječi i vrijeđanja novinara koja dolaze od predstavnika vlasti praktično služe i kao targetiranja novinara i njihove imovine. Nažalost, stvoren je okvir u kojem određeni građani misle da imaju pravo da napadaju novinare i da na njima istresaju svoje frustracije.

OSLOBOĐENJE: OČEKUJETE LI DA VLAST ODUSTANE OD KRIMINALIZACIJE KLEVETE U NAREDNIH ŠEZDESET DANA ZBOG SNAŽNOG PRITISKA MEDIJSKE ZAJEDNICE I MEĐUNARODNIH INSTITUCIJA?

Lučka: Mislim da je teško da će vlast odustati od kriminalizacije klevete u narednih šezdeset dana, ali je moguće da se desi da nakon isteka roka od šest mjeseci od usvajanja nacrta zakona u Narodnoj skupštini isti ne bude podnesen u formi prijedloga zakona na razmatranje. Iako su i za to male šanse.

OSLOBOĐENJE: KAKO KOMENTARIŠETE NAJAVLJIVANJE ZAKONA O STRANIM AGENTIMA?

Lučka: Najavljivanje tzv. zakona o stranim agentima vidim kao nastavak pritiska na određene nevladine organizacije kod nas. Izgleda da je problem kada neko iz nevladinog sektora dobija novac, ali kada institucije dobijaju, to se ne problematizuje. Inače, same nevladine organizacije dobijaju procentualno mnogo manje novca iz inostranstva nego institucije.

SAVRŠENSTVO BESMISLA

Bilo bi zanimljivo, iako, naravno, totalno nepotrebno i nelegitimno, kad već žele da idu u regulisanje toga od koga dolazi novac, i da se reguliše da npr. bilo koja nevladina organizacija, bilo koja javna institucija, bilo koja politička partija i njeni članovi direktno kao predstavnici partije, kao i bilo koje drugo pravno lice, koje je od 1990. godine do danas primilo novac od stranaca kao donaciju, kao poslovnu transakciju, kao plaćanje ili kao nešto treće, poput besplatnih puteva ili studijskih putovanja, bude označen upravo zakonski kao “strani agent”.

Onda bismo imali sjajnu situaciju da bi cijela ili skoro cijela vlast, opozicija, sve ili skoro sve institucije, sudovi, tužilaštva, ogroman broj privrednih društava i političkih partija zaposleni u njima, bili označeni upravo kao strana agentura. Taman i da se besmisao dovede do savršenstva.

Oslobođenje: Goran Dakić

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH