Gledaj slobodno

Ko drukčije kaže… RS se ujedinjuje protiv uvođenja klevete među krivična djela

Profesor Miloš Babić kaže da uvođenje krivičnog djela kleveta ne smije uticati na slobodu govora

BANJALUKA – Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Miloš Babić kaže da uvođenje krivičnog djela kleveta u Krivični zakonik RS-a ne smije uticati na slobodu govora.

Koliko je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, u kojem se kriminalizuje kleveta, uzdrmao sve “slojeve” društva, najbolje svjedoči i reakcija akademske zajednice u Srpskoj koja je godinama, ako ne i decenijama, ćutala prilikom grubih kršenja ljudskih prava.

ČAST I UGLED

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin kazao je da će akademska zajednica konsultovati stručnjake iz ove oblasti prije nego što izađe sa konačnim stavom.
Dekan Fakulteta za bezbjednost Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić, koji je blizak SNSD-u, smatra da za klevetu ne trebaju biti propisane zatvorske kazne.

Profesor na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci Miloš Babić izjavio je da uvođenje krivičnog djela kleveta u Krivični zakonik Republike Srpske ne smije uticati na slobodu govora i medija, već je u pitanju zaštita časti i ugleda čovjeka.

Babić je pojasnio da se uvođenjem krivičnih djela uvreda i kleveta štiti i afirmiše pravo na slobodu govora koje podrazumijeva slobodu iznošenja tačnih, istinitih ili prethodno provjerenih informacija o nekome ili nečemu ili takvih informacija za koje je, onaj ko ih iznosi ili pronosi, imao opravdanog razloga da ne sumnja u njihovu istinitost.

Evropska praksa je da se mediji i javnost ne osjećaju ugroženo, a to su države vladavine prava, ističe advokat Jokić

“Ako se desi da u medijima bude izneseno nešto što je neistinito, a može škoditi časti ili ugledu nekog lica, neće postojati krivično djelo klevete ako onaj ko je iznosio ili pronosio takvu informaciju dokaže da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što iznosi ili pronosi. U praksi su zabilježeni i slučajevi da su zbog uvredljivog izražavanja ili neistinitog iznošenja činjenica vršena veoma teška krivična djela, kao što je ubistvo”, kazao je Babić.

Novinari, borci za ljudska prava, predstavnici nevladinih organizacija i brojne druge javne ličnosti zatražili su od Vlade Republike Srpske da povuče iz skupštinske procedure predloženi Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS.

“Evropska konvencija, kao najjači izvor prava, zahtijeva da svi drugi propisi moraju biti u skladu s njom, kao i predmetna izmjena Krivičnog zakonika. Ovaj nacrt poništava utvrđene pravne standarde Evropskog suda, što implicira da će pred Ustavnim sudom BiH i Evropskim sudom država gubiti i naposljetku morati uskladiti svoje zakonodavstvo sa Evropskom konvencijom”, ocijenili su pravnici koji su analizirali predložene izmjene KZ-a.

POREĐENJA

Nacrt zakona bi trebao biti usvojen na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana 14. marta. Advokat Aleksandar Jokić kazao je da evropska praksa preporučuje dekriminalizaciju klevete.

“Evropska praksa je da se mediji i javnost ne osjećaju ugroženo, jer su to države vladavine prava. Ta praksa, odnosno ta društva, nisu uporediva sa našim. Mi imamo situaciju da smo u jednom od rijetkih polja bili napredno društvo i sada smo odlučili da to nije za nas. To ćemo pravdati time da mnoge države nisu uradile ono što smo mi, pa to automatski mora da znači da mi to smijemo nulirati. Mi smanjujemo dostignuti nivo ljudskih prava i slobode i to je veliki problem”, kazao je Jokić.

Oslobođenje: Goran Dakić

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH