Gledaj slobodno

Gradonačelnik Milan Kovač verbalno napao novinare portala CAPITAL

Novinarka Bojana Ninković i glavni urednik Siniša Vukelić napadnuti su od strane Milana Kovača

BANJALUKA – Gradonačelnik Milan Kovač verbalno je napao novinare portala CAPITAL putem telefona zbog istraživanja njegove privatne kompanije, objavio je portal Mapping Media Freedom.

Pišu da su novinarka Bojana Ninković i glavni urednik Siniša Vukelić, koji rade za portal CAPITAL u Banjaluci, verbalno napadnuti putem telefona od strane Milana Kovača, načelnika Šipova i istaknutog člana političke stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Novinari su radili na istraživačkoj priči o privatnoj kompaniji Kovača, “Drvna industrija Šipovo”, specijalizovanoj za proizvodnju drvenih proizvoda.

Kada je Centralni registar hartija od vrijednosti Banjaluka objavio da su pokrenuti postupci prisilne naplate obveznica protiv kompanije 27. marta 2024. godine zbog neplaćanja na vrijeme, portal CAPITAL je kontaktirao Kovača za komentar.

“Umjesto objašnjenja i pristojnog odgovora navodeći da je jedan dan nakon što je Centralni registar objavio pomenuto obavještenje, izmirio svoje obaveze, dobili smo najobičnije uvrede”, napisao je CAPITAL.

Među uvredama koje je izrekao Kovač, gradonačelnik je prvo optužio novinarke za laži i “grubost”, sa elementima nasilja zasnovanog na polu.

Prijetnje i uvrede su se nastavljale tokom razgovora, iako su novinarke više puta rekle da je cijeli razgovor snimljen i biće objavljen.

“Neka se snimak slobodno objavi. Zašto me razapinjete?” nastavio je Kovač, prijeteći novinarima i psujući im majku.

Uredništvo portala CAPITAL snažno osuđuje napad, pozivajući “izabrane zvaničnike i očekuje od Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se distancira od ovakvog ponašanja svojih članova prema medijima, koje više nije izuzetak već postaje uobičajeno ponašanje prema novinarima”.

“Gradonačelnik Kovač nazvao je novinare portala Capital uvredljivim riječima, psovao im majku, i na primitivan i neprihvatljiv način pokušao da dovede u pitanje njihovu namjeru da uključe njegovu izjavu i komentare u njihovu istraživačku priču”, osudila je Mreža Sigurni novinari u saopštenju za medije.

CAPITAL je najavio da će podnijeti tužbu protiv Kovača.

Datum incidenta: 5. april 2024. godine.

Mapping media freedom

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH