Gledaj slobodno

EU: Postignut dogovor o direktivi protiv SLAPP tužbi

Države članice EU-a i EP postigli su u četvrtak politički dogovor o novim pravilima za zaštitu novinara i aktivista

BRISEL – Države članice EU-a i Evropski parlament postigli su u četvrtak politički dogovor o novim pravilima za zaštitu novinara i aktivista za ljudska prava od strateških tužbi protiv učestovanja javnosti (SLAPP), koje služe za zastrašivanje i ućutkivanje kritičara.

“Korištenje SLAPP tužbi za ućutkivanje ljudi koji govore o pitanjima od javnog interesa rastući je fenomen”, objavilo je špansko predsjedništvo.

Nova pravila odnose se na tužbe u građanskim predmetima s prekograničnim implikacijama, to jest kad se tužilac, tuženi i sud ne nalaze u istoj zemlji ili kad je čin javnog učestvovanja, na primjer članak, videozapis ili umjetničko djelo, od važnosti za više država članica.

Direktiva, između ostaloga, omogućava sudijama da brzo odbace očigledno neutemeljene tužbe protiv novinara te uspostavlja nekoliko zaštitnih mjera i pravnih lijekova, poput naknada štete žrtvama SLAPP-tužbi ili odvraćajućih kazni za one koji podižu takve tužbe.

Tužbe za klevetu mogle bi se podnijeti samo sudu u matičnoj zemlji tuženika, dok države članice ne bi trebale priznavati presude trećih zemalja u SLAPP tužbama protiv pojedinaca i poduzeća koji borave ili imaju poslovni nastan na njihovu državnom području.

“Naša je demokracija u opasnosti kada bogati i moćni mogu ušutkati kritičare na sudu samo zato što govore o stvarima od javnog interesa. S novim zakonom, EU će štititi novinare i branioce ljudskih prava od neutemeljenih sudskih postupaka”, rekao je španski ministara pravosuđa Felix Bolanos.

Nova pravila omogućiće pojedinicima protiv kojih su usmjerene SLAPP tužbe niz garancija u postupku i zaštitu. Između ostalog, moći će od suda tražiti odbacivanje zahtjeva u ranoj fazi.

Ako se zahtjev smatra očigledno neutemeljen, sudija može odlučiti odbaciti zahtjev u najranijoj mogućoj fazi postupka.

Takođe će moći tražiti finansijsko osiguranje od osobe ili kompanije koja podnosi tužbu, a sud može tražiti da tužilac da garancija za pokrivanje troškova postupka.

“Novi zakon odvratiće one koji žele podnositi SLAPP tužbe da to učine i pomoći žrtvama tih tužbi. Želimo zaštiti one koji preuzimaju rizik kako bi građani bili informirani o stvarima od interesa za naša društva”, izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

NUNS

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH