Gledaj slobodno

Džulijan Asanž će od sutra biti slobodan čovjek

Posle višegodišnje pravne sage, Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, pušten je iz zatvora

LONDON – Posle višegodišnje pravne sage, Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, pušten je iz zatvora je Velikoj Britaniji poslije nagodbe sa američkim vlastima o priznanju krivice za kršenje američkog zakona o špijunaži.

Avion u kojem je Asanž sleteo je u Bangkok na Tajlandu odakle bi trebalo da nastavi put do američke teritorije, Sjevernim Marijanskim ostrvima, gdje će, kako se očekuje, biti potpisan sporazum, javila je agencija AFP.

Prema nagodbi, Asanž će priznati krivicu za jedno od 18 djela za koje ga optužuju američke vlasti – zavjeru za dobavljanje i otkrivanje informacija o nacionalnoj bezbjednosti, a potom će biti prebačen u njegovu domovinu, Australiju.

Asanž je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih dokumenata, koje je u javnost iznijela Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe, takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

Proveo je 1.901 dan – više od pet godina – u zatvoru u Londonu, boreći se protiv izručenja u Ameriku.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, uz niz diplomatskih depeša, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u vojnoj istoriji ove zemlje.

Među njima je bio i snimak iz 2007. na kojem je se vidi kako se iz američkog vojnog helikoptera puca na iračke pobunjenike u napadu u kojem je ubijeno desetak ljudi, među kojima i dva novinara agencije Rojters.

Prema CBS-u, američkom partneru BBC-ja, američko Ministarstvo pravde preporučilo je kaznu od 62 mjeseca pošto osnivač Vikilisa prizna krivicu.

Asanž neće ići u američki pritvor, a u kaznu će mu biti uračunato i vrijeme koje je proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji, dodaje se.

Asanžova supruga Stela je potvrdila neke dijelove sporazuma, dodavši da su tokom posljednja 72 sata „non-stop” vođeni razgovori o detaljima.

„Iskreno, sve je nevjerovatno, presrećna sam, ali još uvek nemam osjećaj da je stvarno”, rekla je za BBC.

Da li će Asanž zaista biti slobodan?

Očekuje se da će sporazum biti potpisan na sudu na Sjevernim Marijanskim ostrvima u srijedu, 26. juna.

Dok Asanžove pristalice širom svijeta slave, njegovi saradnici upozoravaju da slučaj nije završen sve dok sudija ne potpiše presudu.

Vikilis je prethodno saopštio da sporazum „još nije formalizovan”.

Jedan od mogućih razloga što će se suđenje održati na Sjevernim Marijanskim ostrvima je i što Asanž ne želi da se dobrovoljno vrati na kontinentalni deo SAD, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Dodaje se i da Asanž ne vjeruje američkoj vladi i optužuje tamošnje zvaničnike da su navodno planirali da ga ubiju.

Udaljena pacifička ostrva mnogo su bliža Australiji nego američki savezni sudovi na Havajima ili u kontinentalnom dijelu SAD, od kojih su udaljena 3.200 kilometara.

Portparol australijske vlade izjavio je da se slučajem „predugo odugovlačio”.

Osnivač Vikilisa je sa advokatima dugo tvrdio da je slučaj protiv njega politički motivisan.

Američki predsjednik Džozef Bajden je u martu rekao da razmatra zahtjev Australije da odustane od krivičnog gonjenja Asanža i vrati ga u domovinu.

Viši sud u Londonu je u aprilu dozvolio Asanžu da se žali protiv odluke da bude izručen Americi.

Ova odluka omogućila mu je da ospori američke tvrdnje da će mu biti omogućeno fer suđenje.

Njegova supruga Stela je tada pozdravila presudu i rekla da je to „prekretnica”, pozivajući američku administraciju da odustane „od sramnog napada koji traje već 14 godina”.

Ko je Džulijan Asanž i šta je Vikiliks?

Asanž se još kao tinejdžer probio u svijetu kompjuterskog programiranja.

Tokom 1995. godine, sud u Australiji, njegovoj rodnoj zemlji, kaznio ga je zbog hakovanja, a izbjegao je zatvorsku kaznu, obećavši da to više neće činiti.

Asanž je 2006. godine pokrenuo veb stranicu Vikiliks.

Od tada, Vikiliks je objavio više od deset miliona dokumenata, između ostalog mnoge poverljive zvanične izveštaje u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu, špijuniranjem i korupcijom.

U aprilu 2010. godine, Vikiliks je objavio snimak ubistva civila u iračkoj prestonici Bagdadu, kao i hiljade povjerljivih dokumenata koje je dostavila bivša obavještajna analitičarka američke vojske Čelsi Mening.

Mening je osuđena zbog toga na 35 godina zatvora, ali joj bivši američki predsjednik Barak Obama 2017. smanjio kaznu i od tada je na slobodi.

Asanž je priveden u Velikoj Britaniji 2010, a potom pušten uz kauciju nakon što je Švedska izdala međunarodnu potjernicu za njim pod optužbom za seksualni napad.

Švedske vlasti su htjele da ga saslušaju povodom navoda da je silovao i seksualno zlostavljao jednu ženu, a drugu naveo na seks u avgustu 2010. godine, dok je boravio u Stokholmu.

On tvrdi da su oba susreta bila uzajamno dobrovoljna, ali je uslijedio dugi sudski proces zbog kojeg je zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbjegao izručenje.

Poslije skoro sedam godina u ambasadi, Asanž je iznesen silom iz ambasade pošto mu je Ekvador ukinuo status azilanta. Britanska policija ga je uhapsila 11. aprila 2019.

Dok je živio u ekvadorskoj ambasadi, Asanža su posjećivali brojni aktivisti i poznate ličnosti, među kojima pevačica Lejdi Gaga i glumica Pamela Anderson.

Osnivač Vikiliksa oduvijek je tvrdio da ne može da napusti ambasadu zato što se plaši da će iz Švedske biti izručen u SAD, a da će mu se tamo suditi zbog objavljivanja tajnih američkih dokumenata.

U maju 2019. godine, Asanž je osuđen na 50 nedjelja zatvora zbog kršenja uslova njegove kaucije.

Nedjeljama kasnije, švedski tužioci ponovo su otvorili istragu na osnovu optužbi iznetih protiv Asanža za silovanje iz 2010. godine.

Kasnije istog mjeseca, SAD su podigle 17 novih tačaka optužnica protiv Asanža zbog kršenja Zakona o špijunaži, u vezi sa objavljivanjem povjerljivih dokumenata 2010. godine.

Dok se Asanž pripremao za borbu protiv izručenja Americi, švedski tužioci su saopštili da odustaju od istrage o navodima o silovanju.

Tužioci su saopštili da „nema čvrstih dokaza za podizanje optužnice” protiv Asanža, okončavši tako slučaj koji je trajao čitavu deceniju.

U aprilu 2020. godine objelodanjeno je da je Asanž postao otac dva djeteta dok je živeo u Ambasadi Ekvadora.

Stela Moris, advokat rođena u Južnoj Africi, rekla je da je u vezi sa osnivačem Vikiliksa od 2015. godine i da sama odgaja njihova dva sina.

Asanž se 2022. u zatvoru vjenčao sa Stelom Moris.

Ključni datumi u sudskom procesu:

Maj 2012: Britanski Vrhovni sud donosi odluku da se Asanž izruči Švedskoj da bi bio saslušan u vezi sa navodima o seksualnom napadu
Jun 2012: Ulazi u ekvadorsku ambasadu u Londonu
Avgust 2012: Ekvador mu odobrava azil, rekavši da postoji bojazan da će mu biti ugrožena ljudska prava ako bude bio izručen
Avgust 2015: Švedski tužioci odustaju od istrage o dva navoda
Decembar 2017: Dobija ekvadorsko državljanstvo
Oktobar 2018: Ekvadorska ambasada mu određuje set kućnih pravila kojih mora da se pridržava
April 2019: Ekvador povlači njegov status azilanta i hapse ga u ambasadi
Maj 2019: Osuđen je na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova njegove kaucije
Maj 2019: Švedska ponovo otvara istragu o seksualnom napadu
Maj 2019: Američko Ministarstvo pravde podiže 17 novih tačaka optužnice protiv njega
Novembar 2019: Švedski tužioci obustavljaju istragu o navodima za silovanje protiv njega
Januar 2021: Sud u Londonu je presudio da Asanž ne može da bude izručen Americi
Mart 2022: Vrhovni sud je preinačio odluku nižeg suda i presudio da Asanž može da bude izručen Americi i da nema opasnosti da će izvršiti samoubistvo u američkom zatvoru
Maj 2024: Viši sud u Londonu dozvolio je Asanžu da se žali na odluku o izručenju Americi
Jun 2024: Vikiliks je saopštio da se Asanž nagodio sa američkim vlastima i izašao je iz zatvora u Londonu u kojem je bio više godina

BBC na srpskom

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH