Gledaj slobodno

Aleksandar Trifunović: Narodna Skupština Republike Srpske danas hapsi jazavca

Petar Kočić u legendarnoj priči “Jazavac pred sudom”, prepričava istinitu priču o seljaku

Petar Kočić u legendarnoj priči “Jazavac pred sudom”, prepričava istinitu priču o seljaku koji je u sud donio jazavca ne bi li mu sudio zbog štete koju mu nanosi.

Promućurni i pametni seljak, naviknut na okupaciju i tlačenje praveći se glup ismijava moćnu monarhiju i njene štetočinske zakone. Braneći se svojim slobodnim i nesalomivim duhom, koji će ga na kraju dovesti do slobode. Petar Kočić vlast u svojim govorima naziva kmetoderima, zastupajući srpskog seljaka, ali i svo seosko stanovništvo tadašnje Bosne i Hercegovine, svjestan da su ti vrijedni ljudi podjednako gladni i nesrećni u Banjaluci iz koje dolazi, kao i u Sarajevu u kome radi.

Kao sin siromašnih seljaka sa Zmijanja, Petar je koristio jedino što je imao protiv mnogo jačeg neprijatelja, talenat za govor i pisanje i duh koji je prenosio poruke naroda moćnije od bilo kakve puške. Monarhija mu to nije mogla zabraniti, prijetili su mu, zatvarali ga, ali ih je priča o Jazavcu nadživjela.

Kao i Kočića, borca kog je sopstvena borba pregazila, ostavljen na koncu i od naroda za kog se borio, naroda naviknutog da ga se tlači. “Jelike moje i omorike, i ja se više ničemu ne nadam; i moj je život kao i vaš pun nježne, duboke čežnje; ali – srce pišti, niko ga ne čuje; suze teku, niko ih ne vidi.”, piše Petar u priči Jelike i omorike. Umire sam i napušten. Uz Jazavca pred sudom su rasle generacije, učeći se potrebi za otporom i borbi za slobodu.

Danas Narodna Skupština Republike Srpske, u Kočićevoj Banjaluci usvaja Zakon kojim se kriminalizuje kleveta, zakon čije odredbe su drakonske više no one okupatorske, iz zakona pod kojim je pisac tada stvarao svoje najbolje priče. Jazavac je tada preživio okupatora, ali nije preživio ovu sadašnju nepravednu i štetočinsku vlast, čije rezultate ćemo grcati decenijama.

I to će biti sve zapisano o današnjim poslanicima, koji bi Kočića, da je danas živ kao i njegovog jazavca osudili na zatvor. To će biti i sve što se može napisati o ovom narodu, koji ih je na svoju sramotu i izabrao da ga predstavljaju.

Buka: Aleksandar Trifunović

Komentari

Budite prvi koji će komentarisati ovaj članak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Idi na VRH